Érik a szőlő

  • |

A szilvához hasonlóan a szőlő is igazi őszi kincsünk, szerencsére számos hazai szőlőfajta örvendeztet meg bennünket finom lédús gyümölcsével minden ősszel, így nem vagyunk rászorulva a messzi földről érkező, kényszerérett szőlőre. Érdemes kihasználni a kora őszi hónapokat és feltölteni raktárainkat finom hazai gyümölcsökkel, hiszen közeleg a hosszú és hideg tél, amikor kevesebb lehetőségünk lesz a természetes vitaminpótlásra. A Cityfood e heti cikkében érdekes információkat oszt meg kedves olvasóval a szőlőről, tartson ismét velünk, biztosan lesz köztük újdonság!

  • A szőlő a világ egyik legkedveltebb gyümölcse, rendszeresen szerepel a top 10-ben (a mangó, a banán és az alma mellett).
  • Bár kevesen tudnak róla, de az igazi nagyszemű szőlőből készíthető befőtt is. Ahogyan minden más gyümölcs esetében, itt is csak steril üvegekre, vízre és cukorra van szükség, majd forrás után néhány napos száraz dunsztra.
  • A világon több mint 8000 fajta szőlő létezik, melynek nagy részéből bor készül. A borkészítés mára hatalmas iparága fejlődött világszerte.
  • Egy üveg bor előállításához körülbelül 1,4 kg szőlő szükséges. Egy hektár szőlőből pedig átlagosan körülbelül 15 000 pohár bort lehet előállítani.
  • Évente 72 millió tonna szőlőt termelnek szerte a világon.
  • Az átlagember évente nyolc kiló szőlőt eszik meg, melynek fogyasztásakor jó, ha óvatosak vagyunk, mert a nagy mennyiségben fogyasztott szőlő hashajtó hatással bír.
  • Ha lehet hinni a megfigyeléseknek, egy átlagos szőlőfürt 75 szem szőlőt tartalmaz.
  • A szőlő 80% -a víz, és alacsony kalóriatartalma miatt kiváló egészséges desszert vagy nassolnivaló.
  • Mire a szőlő mazsolává aszalódik, a 80% vízből mindössze 15% marad.
  • A szőlőt érdemes hűtőszekrényben tárolni, fóliával lefedve, így tovább megőrzi frissességét.
  • A szőlőről ősidők óta úgy tartják, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Kínában a bort békákkal, kígyókkal és más állatokkal vegyítik, hogy meggyógyítsák a különféle betegségeket.
  • A szőlő jót tesz szervezetünknek, segíthet az Alzheimer-kór, az asztma, a székrekedés, a szívbetegségek, az emésztési zavarok, a vesebetegségek és a migrén leküzdésében, kezelésében.
  • A rendszeres szőlőfogyasztás csökkenti a szívroham kockázatát.

Egy finom, kétfogásos ebéd, desszertnek pedig egy fürt napérlelte szőlő, és máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ha nincs sok kedve a főzéshez, rendelje házhoz ebédjét a Cityfoodtól, ránk mindig számíthat. Finom ételeinket házhoz szállítjuk, hogy Önnek ne legyen más dolga, mint megenni őket.