Hogyan grillezzünk?

A nyári nagy melegekben senki sem szereti a lakás levegőjét még tovább melegíteni azzal, hogy órákon át megy a tűzhely és a sütő. Ilyenkor nagyszerű megoldás a szabadban sütés, grillezés, hiszen egyrészt a parázson készült ételek különleges ízt kapnak, másrészt a grillezés nagyon jó családi program lehet. Ahhoz azonban, hogy a grillezett ételek finomak legyenek, jó tudni néhány hasznos fogást, hiszen mint mindent, ezt is lehet rontani. A Cityfood most néhány praktikus tanáccsal szolgál azoknak, akik szeretnének otthon grillezett ételeket készíteni.

  • Soha ne grillezzünk nyílt láng felett, hiszen könnyedén megéghet az étel felülete, és az egészségre káros anyagok kerülnek így szervezetünkbe. Grillezni csak parázson szabad.
  • Ha ételt tervezünk készíteni, soha ne használjunk begyújtó folyadékot, hiszen káros anyagok szabadulnak fel belőle, ami aztán mind a grillezett ételben landol.
  • Ahhoz, hogy a végeredmény finom legyen, friss alapanyagokat érdemes használni. Sokkal finomabb lesz a hús, ha frissen készül, mintha a fagyasztóból vesszük ki. Ugyanez igaz a zöldségekre is – amit egyszer már lefagyasztottunk, azt ne tegyük a grillre.
  • Ha hűtőből vesszük ki a bepácolt ételeket, egy órával a készítés előtt tegyük őket szobahőmérsékletű helyre, így szaftosabb lesz az étel, amikor elkészül.
  • Nagyon fontos, hogy a húson lévő pác jó minőségű legyen, ehhez hőstabil olajat ajánlott használni. A pácoláshoz üveget vagy fémedényt válasszunk, ha lehet, kerüljük a műanyagot.
  • Ha faszénnel grillezünk, érdemes alutálcát használni, mert ha a húsból kicsöpögő folyadék a szénre kerül, káros füst keletkezik.
  • A húst szép vékony szeletekre szeljük, ha ez nem lehetséges, sűrűn be kell vagdosni. A túl vastag vagy túl nagy darab hús nehezen sül át.
  • Általános tévedés, hogy a grillezendő húsokat alaposan besózzuk. Ettől a hús gyorsan kiszárad, és nem lesz finom szaftos. Grillezett ételt csak utólag érdemes sózni.
  • Ha fapálcát használunk a saslik készítéséhez, azt előtte érdemes vízbe áztatni, máskülönben könnyedén begyullad a nagy hő hatására.
  • A húsokat ne forgassuk gyakran, az az ideális, ha csak egyszer fordítjuk meg őket sülés közben.

Sajnos minden nap még grillezni sem lehet, enni viszont muszáj. A munkásabb vagy éppen túl forró napokra a legjobb megoldás az ebéd házhoz rendelés. A Cityfoodnál változatos ételekkel várjuk kedves megrendelőinket! Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani kedvenceit, amelyeket futárunk házhoz visz!