Egyszerre hagyományos és modern: a polenta

  • |

Hagyományos, mert hazánkban puliszka néven évtizedeken át igazi túlélő étel volt a súlyos élelmiszerhiány idején, ugyanakkor modern, mert sokan csak most kezdenek ismerkedni vele, és Olaszországból érkezett különleges ételnek vélik. De mi is az a polenta? Egyszerűbb nevén kukoricalepény, melynek fő összetevője a kukoricadara. Nagy előnye, hogy teljesen gluténmentes. Ismerik az olaszok és ismerjük mi is, és bár a polenta készülhet sósan is, a Cityfood most egy édes változatot mutat be kedves olvasóinak. Éljen a kukoricafelfújt!

Hozzávalók:

  • 15 dkg kukoricadara
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 7 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • fék kk őrölt fahéj
  • 6 db egész tojás

A kukoricadarából, a tejből és a vaníliás cukorból sűrű masszát főzünk, mintha tejbegrízt készítenénk. Lassú tűzön főzzük, hogy ne égjen oda, de szépen be tudjon sűrűsödni. Ha elkészült, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat meg az őrölt fahéjat. Lereszeljük a citrom héját, és azt is belekeverjük a masszába, majd félretesszük hűlni. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Langyos állapotban elkezdjük a tojássárgájás masszát elkeverni a sűrű kukoricadarával, majd ha szép sima elegyet hoztunk létre, nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjés habot. Egy tepsit kivajazunk, kiszórjuk egy kis darával, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük. Tálaláskor bogyós gyümölcsből készült mártást, vaníliasodót vagy lekvárt kínálunk mellé.

Ugye jól hangzik? Egyszerű és nagyszerű fogás, kezdő háziasszonyoknak is jó szívvel ajánljuk ezt az édes finomságot. Ha mégis ijesztőnek tűnik, vagy éppen csak ezer a tennivaló, és fél, hogy nem jut ideje a főzésre, ne aggódjon, mindig van megoldás. Rendelje ételét házhoz a Cityfoodtól, velünk garantáltan jóllakik a család. Finom ételek házhozszállítással, megfizethető áron – ez a Cityfood ajánlata!