Szilveszteri sütőtökös szelet

Nincs ősz és tél sütőtök nélkül, egyrészt mert ilyenkor van szezonja ennek a különleges tökfélének, másrészt mert a sütőtöknek bizony hosszú időt kell eltöltenie a forró sütőben, mire teljesen elkészül, és a tűzhely melege a fagyos téli napok során nekünk is jólesik. A sütőtök olcsó, egészséges és sokoldalúan felhasználható. A Cityfood most egy egyszerű sütőtökkel készült süteményt fog bemutatni kedves olvasóinak, amivel akár a szilveszteri hangulatot is feldobhatjuk. Tartson velünk, mutatjuk, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 25 dkg sütőtökpüré
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 2 ek vanília aroma
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk fahéj

A megsült sütőtököt villával püré állagúra nyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, az olajat és a vanília aromát. Az egészet alaposan elkeverjük – a legjobb, ha kézi mixert használunk hozzá. Ha szép sima állagú, beleöntjük a diót, és azzal is összekeverjük. A többi száraz hozzávalót egy tálba öntjük, és szépen átszitáljuk, hogy biztosan csomómentes legyen. Végül a masszához kanalazzuk, és sűrű, sima tésztát keverünk ki belőle.

Egy tepsit kivajazunk, kiszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-60 percig sütjük – a sütési idő függ a sütő minőségétől. Közben végezzünk tűpróbát, így a legkönnyebb eldönteni, hogy megsült-e a süteményünk. Ha elkészült, kihűtjük, és baracklekvárral megkenve, porcukorral megszórva tálaljuk.

Tudta, hogy a sütőtök Közép-Amerikából származik, és minden kontinensen termesztik a világon, az Antarktiszt kivéve? És azt, hogy több mint 45 fajta sütőtök létezik? Sőt mi több, az ősi időkben a tököt a kígyómarás és a szeplők ellenszerének tartották. Most, hogy már ezt is tudjuk, és itt van kéznél egy szuper recept, nincs is más dolgunk, csak megsütni szeretteinknek ezt a finomságot. Ha idő szűkében van, ne aggódjon, rendelje meg ebédjét a Cityfoodtól!