Városi legendák a főzés világából

  • |

Biztosan van mindenkinek legalább egy olyan „örökölt” jótanácsa a főzéssel kapcsolatban, amiről szentül hiszi, hogy igaz, és nem is sejti, hogy valójában mégsem az.  Az internet előtti világban még szájról szájra terjedtek ezek, generációkon át adták át az asszonyok egymásnak az okosságokat, és nemigen volt lehetőségük utána járni, hogy mennyi az állítás valóságtartalma. Mostanra ez teljesen megváltozott, manapság néhány kattintással ki lehet deríteni, hogy igaz vagy hamis-e egy állítás, amiben kételkedünk. A Cityfood most néhány ilyen anyai jótanácsot szedett össze kedves olvasóinak – tartson velünk, öntsünk együtt tiszta vizet a pohárba!

Szobahőmérsékleten pihentetett steak

A steak készítését egyesek nagyon bonyolult dolognak hiszik, és úgy képzelik, hogy van valami nagy titok, aminek birtokában tökéletes lesz az eredmény, ennek hiányába pedig ehetetlen. Logikus lenne, hogy a szobahőmérsékleten pihentetés legyen ez a titkos fogás. A tanács úgy szól, hogy mielőtt nekifognánk elkészíteni a steaket, legalább két órán át pihentessük szobahőmérsékleten. Valójában ezt semmi sem indokolja, nincs különbség a hűtőből kivett és a melegen pihentetett hús között.

Elsózott leves ellen használj krumplit

Szerelmes volt a szakácsné? Sebaj, az elsózott levest könnyedén helyre lehet hozni, ha beledobunk néhány szem krumplit. Vagy mégsem? De jó is lenne, ha ilyen egyszerű lenne! Sajnos azonban a krumpli teljesen hatástalan eszköz a túl sós leves „sótalanítására.”

Olaj a tűzre – azaz a tésztára

Az összetapadt tészta sok bosszúságot tud okozni, és nagyon jó lenne, ha egy kis olaj segítségével meg lehetne akadályozni a dolgot. Az olajtól azonban sajnos nem lesz kevésbé tapadós a tésztánk, cserébe viszont nem szívja be megfelelően a szószt, így még el is rontjuk vele az ételt. Az összetapadás ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha bő vízben főzzük, és csak akkor kerül a tészta a vízbe, ha az teljesen felforrt.

Hűtőben tárolt őrölt kávé

Ki ne szeretne minden reggelt friss aromájú kávéval indítani? Ennek érekében sokan a hűtőben tárolják az őrölt kávét. Mindez teljesen felesleges, hiszen az őrölt kávénak nincs szüksége hűtőhidegre, csupán egy légmentesen zárható kerámiaedényre és sötétre ahhoz, hogy megőrizze aromáját.

 

Tudtunk újat mondani? A konyha és a főzés világa kimeríthetetlen terület, rengeteg dolgot tanulhatunk napról napra, ha saját magunk kezdjük el elkészíteni ételeinket. Sajnos erre nincs mindig lehetőség, ilyenkor nagyon jól jön az ebéd házhoz rendelés, hogy senki se maradjon finom ebéd nélkül. Éljen a Cityfood adta lehetőséggel, rendeljen étlapunkról, mi pedig házhoz visszük kiválasztott ételét!