Makadámdió

  • |

Dió, földimogyoró, török mogyoró, mandula, kesudió, pekándió, makadámdió – utóbbi ismeretlenül hangzik? Nem meglepő, hiszen hazánkban viszonylag kevesen ismerik ezt a különleges, értékes tápanyagokban gazdag diófélét. Amikor egy kis egészséges nassolnivalóra vágyunk, jól jön, ha vannak kéznél olajos magvak, esetleg aszalt gyümölcsök, de egy idő után ezekre is ráun az ember. Ilyenkor jöhetnek a különlegesebb fajták, mint a makadámdió. Tartson ismét a Cityfoddal, ismerjük meg együtt a diók királyát!

A diók királya

A makadámdió Ausztrália észak-keleti őserdeiben őshonos, de mivel népszerűsége egyre nő, mára a világ számos táján termesztik. A makadámdió fa középmagas termetű, legfeljebb 18 méter magasra nő, koronája terebélyes. Virágzata fürtökben lóg, melyekből nem lesz minden esetben termés. Kedveli a csapadékot, de a szárazságot is tűri. Értékes és finom termése miatt a diók királyának is nevezik.

A termés

A fa örökzöld, termését kemény héj alá rejti. A külső burok megérve felhasad, benne lapul a kemény héjjal rendelkező mag. A madámdió íze különleges, aromás, ezért sokan a világ legfinomabb diójának tartják. Az apró fehér termésnek magas a zsír-, antioxidáns- és vitamintartalma, ásványi anyagokban gazdag. Számos olyan vegyületet tartalmaz, mely jótékony hatással van az emberi szervezetre, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Mihez használható?

Nyersen és pörkölt formában egyaránt kiváló nassolnivaló.  Ezenkívül használják süteményekbe és jégkrémekbe, illetve saláták tetejére szórva. Mint minden dióféle, nagyon jó kiegészítője a különleges sajtoknak is. Friss zöldsalátával, zöldségekkel vegyítve teljes értékű táplálékban lehet részünk.

 

Ön is törekszik arra, hogy változatosan táplálkozzon? Jó lenne néha a főzést elhagyni, és egy kicsit többet pihenni, kihasználni a kellemes, nyári időt? A kettő nem zárja ki egymást, hiszen ha a Cityfoodtól rendel, az ebéd házhoz megy, így marad ideje a pihenésre, kikapcsolódásra!