Pácolási kisokos

Előző blogcikkünkben néhány hasznos grillezési tippet adtunk kedves olvasóinknak, mert bár a parázson sütés pofonegyszerű műveletnek tűnik, mégis vannak olyan titkos fogások, melyeket ismerve a végeredmény igazán finom lesz. A jó grillétel fontos állomása a megfelelő pácolás, amivel előkészítjük a húst, hogy az kellően szaftos, omlós és fűszeres legyen sütés után. A Cityfood most bemutat néhány hasznos pácolási ötletet, melyek segítségével bárki igazi grillmesterré válhat.

Előkészületek

  • A pácolást célszerű üveg vagy fém edényben végezni, a műanyag tálak ilyenkor kerülendőek.
  • A pácba soha ne tegyünk sót, mert az elvonja a nedvességet a húsból, és a végeredmény száraz lesz. Sózni utólag is könnyedén lehet, de a kiszáradt húst utólag már nem tudjuk szaftossá és omlóssá tenni.
  • Az a jó, ha a páclé teljesen befedi a húst, így tudja legjobban kifejteni hatását.
  • A legtöbb pác tartalmaz olajat, de érdemes ügyelni rá, hogy ne legyen túl olajos, mert könnyedén lángra kaphat sütés közben.

Az idő

  • A pácolás esetében fontos tényező az idő, ugyanis ha nem áll eleget a hús a pácban, nem lesz elég intenzív az íze, és nem tud megpuhulni. A vastag, szálas hússzeleteket érdemes egy éjszakára a pácban hagyni, míg a vékonyabb és finomabb húsokat elegendő két órára.
  • A halakat és rákféléket fél órára, esetleg egy órára célszerű bepácolni.
  • A zöldségeknek 15-30 perc az ideális pácolási idő.

Páctípusok

  • Grillszósz: a grillszószok jellegzetessége, hogy sűrűek és többnyire édesek. Mivel erősen fűszerezettek, cukortartalmuknak köszönhetően karamellizálódnak sülés közben a hús felszínén. A grillszószt a sütés vége előtt 5 perccel kell felvinni a húsra.
  • Locsolóöntet: a locsolóöntet arra való, hogy sülés közben kissé meglocsoljuk vele a húst. Ez lehet például sör vagy a megmaradt páclé.
  • Máz: a mázok többnyire fűszerkeverékek, ezekkel közvetlenül sütés előtt dörzsöljük be vastagon a húst.
  • Marinád: a marinád folyékony páclé, melybe fűszereket teszünk. Alapja lehet olajos, ecetes, de készülhet borral vagy citromlével is.

Jólesne most egy finom, fűszeres hús, esetleg egy kis grillezett zöldség? A napi főzés mellett erre sajnos nem mindig van idő, de szerencsére van megoldás! Hogy ne kelljen semmiről lemondania, keresse a Cityfood étlapját, nálunk változatos ételeket talál! Rendelje ebédjét házhoz, szóljon a nyár a pihenésről és a grillezésről!