Resztelt csirkemáj

Vannak a magyar konyhának megosztó ételei, ilyen a pacal, a velő, a körömpörkölt vagy éppen a máj. Ezt a kifejezetten olcsó és egészséges belsőséget sokféleképpen el lehet készíteni, az egyik leggyorsabb és legfinomabb módja a resztelt máj, ami a sok hagyma miatt igazi klasszikus, hazai fogás. Nagyon egyszerű ételről van szó, kevés hozzávalóból készül, mégis sokan elrontják. A máj ugyanis akkor finom, ha szaftos és nincs kiszáradva – de hogyan érthetjük ezt el, milyen hasznos praktikákat érdemes tudni, mielőtt nekifogunk a főzésnek? Erről fog szólni a Cityfood e heti cikke.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj
  • 1 ek sertészsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint (tálaláskor)

A májat alaposan átmossuk, majd egy éles kés segítségével megtisztítjuk az eres, esetleg zsíros részektől. Ha szívvel együtt árulták a boltban, azt is levesszük róla, ebbe az ételbe nem lesz rá szükség. A megmosott májat lecsepegtetjük. A csirkemájat nem szükséges és nem is ajánlott kis darabokra vágni, hiszen a kisebb darabok hamarabb kiszáradnak. A hagymát felszeljük, nem kockákra, hanem hosszabb csíkokra. Egy serpenyőbe tesszük a zsírt, és rádobjuk a hagymát. Elkezdjük pirítani, ahogyan más ételeknél is szoktuk. A hagyma akkor jó, ha kezd aranybarna színű lenni. Ekkor rátesszük a májat, és megszórjuk a majoránnával, pirospaprikával és a borssal. Nagyon fontos, hogy ebben a stádiumban ne sózzuk meg az ételt, mert a só vizet von el, és az eredmény az lesz, hogy a máj megkeményedik és kiszárad. A befűszerezett májat magas lángon elkezdjük pirítani, fontos, hogy minél kevesebb ideig legyen a tűzön, hogy szaftos maradjon. Akkor van készen, ha elvágva a belseje ki van fehéredve, és nem folyik belőle véres lé. Ha ezt az állapotot elérte, nem érdemes tovább hevíteni, elzárhatjuk alatta a gázt. Az így elkészített máj finom puha, szaftos lesz, a tökéletes köret mellé pedig a hagymás tört burgonya vagy a hagyományos krumplipüré. Forrón tálaljuk, és a tányérra szedve sózzuk csak meg.

Aki még nem készített májat soha, annak biztosan tudtunk újat mondani ezzel a cikkel. Aki pedig csak enni szereti, de elkészíteni nem, azok számára kiváló megoldás az ebéd házhoz rendelés a Cityfoodtól. Ön megrendeli, mi elkészítjük és házhoz visszük, így időt, energiát és sok előre gondolkodást spórol meg önmagának.