Márton-napi szokások a világ körül

A halottak napja után soron következő őszi ünnepünk a Márton-nap, ami minden évben ugyanarra a napra esik, november 11-re. A magyar néphagyomány szerint ilyenkor minden családnak libát kell enni, ezzel tisztelgünk egy nemes és szerény egyházember előtt, aki egy libaólba menekült, mert nem akarta, hogy megválasszák püspöknek. Tours-i Szent Márton ünnepnapján libasültet eszünk, időt jósolunk, és minőségi időt töltünk szeretteinkkel. De vajon mit csinálnak más országokban? Számos ország ünnepli a Márton-napot, a Cityfood most közülük mutat be néhányat.

Franciaország

Franciaországban a Márton-nap leginkább a gyerekekről szól, akik színes lámpásokat készítenek, és ezekkel a kezükben járják az éjszakát, felvonulásokat, körmeneteket tartanak. Mivel Márton-napján kezdetét veszi a karácsonyi ünnepkör, ennek örömére kisebb ajándékokat, cukorkát, csokit és édes kekszeket kapnak a kicsik.

Németország

Németországban nem csak a sült liba az ünnepi étel, helyet kap a tányéron a malacsült is, utóbbit hagyományosan a szomszédokkal szokás megosztani. A gyerekek itt is lámpásokkal vonulnak ki a térre, ahol nagy tűz mellett melegszenek, táncolnak, énekelnek, közben sóspercet, vagy édességet kapnak. Németországban a sült liba mellé lilakáposztát és galuskát kínálnak.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában hagyományosan Márton-napon vágták le a szarvasmarhákat, húsukat pedig jól besózva eltettek a hideg téli hónapokra. Náluk erre az időszakra esik a szokatlanul meleg időjárás, ami megfeleltethető a hazai „vénasszonyok nyarának”, ezért Angliában ilyenkorra időzítik a hosszabb sétákat és kirándulásokat a családok.

Svédország

Svédországban a hagyományos lakoma szintén a liba körül forog, ám ők nem november 11-én ülnek össze a nagy közös családi vacsorára, hanem 10-én, Márton-nap előestéjén. Ezen a napon vágják ugyanis le a hízott libát. Jellegzetes svéd étel a liba véréből készült erősen fűszerezett leves, és egy különleges almás édesség.

Sajnos egyre több jeles napunk tűnik el a családok életéből, a dolgos mindennapok során nincs idő libát sütni, káposztát párolni, nagy lakomát készíteni. Ha mégis szeretne családjával megemlékezni Márton ünnepén, rendeljen a Cityfoodtól finom fogásokat! Házi libaleves lúdgége tésztával, Libamájjal töltött sertésborda rántva, házi burgonyapürével vagy rizi-bizivel, Lúdláb torta. Ugye milyen jól hangzik? Csak néhány kattintás, és futárunk már viszi is őket!

*A kép illusztráció.