Meggyes piskóta – főzősuli kezdőknek

Vannak olyan klasszikus ételek, melyekhez annyi emlékünk fűződik, hogy már csak nosztalgiából is szeretjük őket. Így lehet az, hogy gyerekkorunk kedvenc ételei, süteményei még felnőtt korunkban is velünk maradnak, pedig sok közülük meglehetősen egyszerű, nem nevezhető nagy gasztronómiai élménynek. A meggyes piskóta éppen ilyen, jellegzetes vasárnapi desszert volt gyerekkorunkban, szinte minden nagymama és édesanya sütötte rendszeresen. Elkészíteni egyszerű, és még a legválogatósabb gyerekek is szeretik. A főzősuli kezdőknek sorozatunk következő szereplője a meggyes piskóta – a Cityfood megmutatja, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 350 g magozott meggy (lehet befőtt, vagy akár friss is)
  • 6 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 140 g finomliszt
  • 10 g sütőpor

Előkészítünk három tálat, az egyikben tojáshabot fogunk verni, ezért erre a célra a műanyag tál a legalkalmasabb. A másik nagyobb méretű legyen, mert ebben fogjuk összekeverni a tésztát. A harmadiknak elég egy kisebb, hiszen abba csak a lisztet fogjuk beleszitálni. A meggyet, ha még magos, kimagozzuk, majd lecsepegtetjük. A tojásokat megmossuk, megtöröljük, majd kettéválasztjuk, az egyik tálba kerül a tojás sárgája, a másikba a fehérje. A tojás fehérjét kemény habbá verjük gépi habverővel. A tojások sárgájába beleszórjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Ha már kihabosodott, félretesszük.

A legkisebb tálba beleszitáljuk a lisztet, szitán áttörjük a sütőport, és elkeverjük. A lisztes keveréket a tojássárgájához keverjük, és szép sima masszát készítünk belőle. Ezt követően nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét, körkörös mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze. A tepsit kivajazzuk, kiszórjuk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Elegyengetjük benne, a meggyet megszórjuk egy kevés liszttel, és a tésztába potyogtatjuk. A lisztre azért van szükség, hogy ne süllyedjen le a meggy a tészta aljára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a forró sütőbe toljuk be a piskótát. Kb. 35 perc alatt sül meg, de érdemes tűpróbával ellenőrizni.

A múltidéző desszert már megvan, de mi legyen a főétel? Ha nincs kedve háromfogásos ebédet készíteni, rendelje házhoz finom ételeinket, gazdag ételkínálatunkban biztosan megtalálja kedvenc levesét, főételét! Cityfood – egyszerre modern és klasszikus, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb fogásokat.