Grízes tészta – főzősuli kezdőknek

Az új esztendő elején aktuálissá válik a számvetés, a legtöbben ilyenkor átgondolják, min szeretnének változtatni az életükben. Vannak, akik új célokat és kihívásokat keresnek magunknak, és elkezdenek ismerkedni egy új területtel, ami már régóta izgatja a fantáziájukat. Az újévi fogadalmak között általában előkelő helyen szerepel az „idén megtanulok főzni”. A konyha és a főzés világa rendkívül izgalmas terület, és rengeteg sikerélményt tartogat annak, aki elkezd vele ismerkedni. A Cityfood idén a kezdőkre is gondolt, és néhány olyan recepttel is kedveskedik majd olvasóinak, amit nem bonyolult elkészíteni – népszerű ételek és elkészítési módjaik, hogy a siker garantált legyen. Az első egy igazi klasszikus, ami rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthető: a grízes tészta.

Hozzávalók:

  • 40 dkg szélesmetélt tészta
  • 1 kk só a tészta kifőzéséhez
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 1,5 dl búzadara
  • 2 dl víz

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • lekvár

Egy nagyobb méretű lábasban feltesszük a vizet forrni, majd ha már felforrt, beleszórjuk a sót. A lobogó vízbe tesszük a szélesmetéltet és a csomagoláson jelzett időtartamig főzzük. Érdemes hozzá időmérőt kapcsolni, mert ha túlfőzzük a tésztát, ragacsos lesz. A megfőtt tésztát leszűrjük és félretesszük.

Bevonatos serpenyőbe öntjük az olajat, és rászórjuk a búzadarát. Alacsony lángon elkezdjük pirítani. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, mert nehezen kezd el pirulni, de utána nagyon könnyedén megég. Aranybarna színűre pirítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és felöntjük 2 dl vízzel. Ilyenkor nagyon sistereg, a felszálló gőz megégetheti az embert, így legyünk óvatosak ezzel a folyamattal. Fedő alatt hagyjuk puhulni, közben néhányszor átkavarjuk. Néhány perc elteltével a daraszemek megpuhulnak, ekkor összekeverjük a tésztával. Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Egyszerű, de nagyszerű recept, aminek nagy előnye, hogy olcsó, gyorsan elkészül, és a gyerekek is szeretik. Ha az új esztendő Önnek nem a kihívásokról és a régóta dédelgetett tervekről szól, a mindennapok pedig rohanósak és nincs idő a főzésre, ne aggódjon, a Cityfoodtól bármikor rendelhet finom fogásokat az egész család számára!

 

*A kép illusztráció.