Egyszerű batátakrémleves, a gyerekek kedvence

Az őszi és téli hónapok során előtérbe kerülnek a forró levesek, hiszen áthűlt testünknek nagyon jólesik egy tányér gőzölgő, meleg étel. Még jobb, ha krémes és lágy, mint amilyen a legtöbb krémleves, valamint ha idényzöldségből készül, hiszen a hazai friss árunál nincs jobb. A batáta szezonja november és december, így aki eddig nem próbálkozott az elkészítésével, az most megteheti. Ehhez a leveshez most lila színű batátát használunk, de természetesen elkészíthető a sárga húsúval is. A batátakrémleves finom, kiadós és gyorsan elkészül, kezdőknek is jó szívvel ajánljuk, különleges lila színe miatt pedig imádni fogják a kicsik. Ismét egy tuti recept a Cityfoodtól!

Hozzávalók:

  • 3 db lila húsú édesburgonya
  • 1 liter alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 0,5 kk bors
  • 0,5 kk szerecsendió
  • 1 kk kurkuma
  • só ízlés szerint

Alaplének jó bármilyen húsleves leve, de ha nincs kéznél, helyettesíthetjük vízben feloldott leveskockával is. Egy lábasban megpirítjuk az olívaolajon a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. A fokhagymát nem szükséges összezúzni, elegendő, ha kisebb darabokra vágjuk. A lábast levesszük a tűzről, majd rászórjuk a fűszereket és a sót a pirított hagymára. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, majd felöntjük az alaplével. Fedő alatt 25 perc alatt puhára főzzük. Ha ezzel megvagyunk, botmixer segítségével szép simára turmixoljuk a levest. A forró levesből egy merőkanálnyit kimerünk egy kis tálba, elkeverjük a tejszínnel, majd visszaöntjük a lábasba, és még egyszer felforraljuk a levesünket. Forrón tálaljuk, nagyon jól illik hozzá a pirított napraforgómag vagy tökmag – ha gyerkőcöknek kínáljuk, levesgyöngyöt is szórhatunk a tetejére.

Ha csak egy kevés ideje van a főzésre, ez a leves ideális választás, ugyanis gyorsan el lehet készíteni, a siker pedig garantált. Ha viszont még az a kevés idő is hiányzik, a Cityfoodtól bármikor rendelhet finom és változatos ételeket önmagának és családjának. Csak néhány kattintás, és az ebéd házhoz megy!