cékla

Érdekességek a cékláról

  • |

A hűvös és bacilusos idő beköszöntével kiemelt szerepet kap az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő vitaminbevitel. Sokan vitatják a mesterséges formában bevitt vitaminok hatékonyságát, abban pedig mindenki egyetért, hogy a legjobb, ha gyümölcsök és zöldségek formájában gondoskodunk szervezetünk vitaminellátásáról. A Cityfood e heti cikkében egy igazi őszi zöldséget mutatunk be, a céklát. Tartson velünk ismét, tudjon meg számtalan érdekességet erről a lila húsú zöldségről.

A másnaposság legjobb ellenszere
Fogadjunk, hogy nem tudta, hogy másnaposság esetén a cékla enyhítheti a kínzó tüneteket. A betacianin, a cékla színét adó pigment antioxidáns hatású, így a cékla segít szervezetünknek a másnaposság legyőzésében. A betacianin felgyorsítja a májban a méregtelenítést, és lehetővé teszi a test számára, hogy az alkoholt kevésbé káros anyaggá változtassa át, ezáltal az a normálisnál gyorsabban ürül ki.

A cékla mint afrodiziákum
A cékla bizony igazi afrodiziákum, és ezt már az ókori rómaiak is tudták. A Lupanare, Pompeji hivatalos bordélyházának falait céklát ábrázoló képekkel díszítették. Csak mesének tűnik? Pedig van tudományos magyarázat rá, a cékla ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz bórt, ami szoros összefüggésben van az emberi test nemi hormonjainak termelődésével.

Céklát eszel, jobban leszel
A cékla betaint is tartalmaz, egy olyan anyagot, amely segít ellazítani az elmét. Ezen kívül található benne triptofán, amitől boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

Energialöketet ad
A cékla az egyik legmagasabb cukortartalmú zöldség. Mivel lassan szívódik fel a szervezetben, nem hat azonnal, de hosszú időn át kellő energiával látja el a testet.

Emlékszik még a lakmusztesztre?
Általános iskolában mindenki találkozott a lakmuszteszttel, noha mára biztosan sokan elfelejtették. Működése egyszerű, a céklalé savas oldathoz adva rózsaszínűvé válik, lúghoz adva pedig sárgára változik.

Természetes hajfesték
A 16. század óta a cékla levet természetes vörös festékként használják. A viktoriánus korban céklát használtak a nők hajuk festésére. Aki irtózik a mesterséges hajfestékektől, tehet vele egy próbát.

Céklafolt és vérfolt, hideg vizet neki!
Köztudott, hogy a vért nem szabad meleg vízzel kimosni a ruhából, mert a melegvíz megköti annak anyagait, és a folt megmarad. A céklával ugyanez a helyzet, hideg vízzel szabad csak mosni. Ha pedig a pucolás során ujjunkat makacsul beszínezi, a szappan előtt citromléhez és sóhoz nyúljunk.

Ha Ön is szeretne kipróbálni egy új és izgalmas céklás ételt, de fél, hogy nem marad ideje a többi fogásra, ne csüggedjen, mindig van megoldás. A Cityfoodtól házhoz rendelheti egész heti ebédjét, mi készséggel kiszállítjuk Önnek.