Vaníliakrémes cseresznyés sütemény

A nyár elmaradhatatlan szereplői a friss bogyós gyümölcsök, köztük is a cseresznye, amely sokak legnagyobb kedvence. Roppanós húsa, édes íze mindenkit levesz a lábáról, és a cseresznyés pite rajongóinak tábora is igen népes. A Cityfood most egy olyan recepttel kedveskedik olvasóinak, ami a hagyományos pitétől kissé eltér, ugyanis a vajas tésztán vaníliakrém és gyümölcs rétegződik, a tetejét pedig roppanós, fűszeres tésztamorzsa zárja. Elkészítése nem bonyolult, a siker viszont garantált, mutatjuk a receptet!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 ek tejföl
  • 3 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek búzadara

A krémhez:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 4 dl tej
  • 2 marék magozott cseresznye

A morzsához:

  • 13 dkg finomliszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 8 dkg vaj
  • 0,5 kk őrölt kardamom
  • 0,5 kk őrölt fahéj

A lisztet, a porcukrot és a sütőport egy tálba szitáljuk, majd belekockázzuk a hideg vajat, és szépen elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezt követően hozzáadjuk a tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát szép vékonyra kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt kerek formába tesszük, a széleit oldalra felhajtjuk. Megszórjuk a búzadarával, és hagyjuk egy kicsit pihenni.
A krémhez elkészítjük a pudingot, jó sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Közben a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Ha túl sok a leve, lecsepegtetjük. Amikor a puding meghűlt, a tepsibe nyújtott tésztára simítjuk, és a cseresznyéket belenyomkodjuk. A sütemény tetejére morzsa fog kerülni, ezt egy serpenyőben készítjük el. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és a lisztet, majd szép barnára pirítjuk. Morzsás állagú lesz, amit a sütemény tetejére szórunk. Előmelegített sütőbe toljuk a süteményt, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a felhajtott tészta széle már kezd szép aranybarna lenni.

Nincs olyan vendég vagy családtag, aki ne örülne, ha egy ilyen mutatós és rendkívül finom sütemény várja. Ha szeretné elkészíteni szeretteinek, de mindenre nem jut idő, a főzést bízza a Cityfoodra! A nyár szóljon a szabadságról, a pihenésről, az együtt töltött minőségi időről! Ebédrendelés a Cityfoodtól minden hétköznap!