Így erősítsd az immunrendszered!

Immunrendszerünk folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédjen minket a betegségektől, de ehhez megfelelő minőségű és okosan összeválogatott tápanyagokra van szüksége. Bár számos tényező befolyásolja az emberi test működését, például az alvás mennyisége és a stressz kezelése, az egészséges étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy immunrendszerünk a lehető legjobb formában legyen. Vajon milyen tápanyagokkal támogathatjuk a leginkább? A Cityfood e heti cikke sorra vesz négy létfontosságú tápanyagot, melyek segítségével testünk működése zavartalan lesz.

A-vitamin

A friss sárgarépa rágcsálása nemcsak a szemünk egészségének tesz jót. Az A-vitamin segít csökkenteni a szervezetben előforduló gyulladást, és segíti a bőr, a bélrendszer és a tüdő nyálkahártyájának védekező funkcióját. Az A-vitamin állati eredetű forrásai a tejtermékek és a tojás. Emellett rendkívül magas A-vitamin tartalmú a máj, de ez utóbbi sokak számára megosztó étel. Szerencsére akár övényi forrásokból is bevihetjük, például narancssárga színű gyümölcsökből és zöldségekből, mint a sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sárgadinnye, a tök, valamint a sötétzöld leveles zöldségekből, mint a spenót és a kelkáposzta.

C-vitamin

A C-vitamin elengedhetetlen a megfelelő immunműködéshez, nélküle lehetetlen hosszabb ideig egészségesnek maradni. Számtalan módon támogatja testünket, és minden nap szükség van a pótlására. A legtöbb gyümölcsben és zöldségben, különösen a citrusfélékben, a szamócában és a paprikában található nagy mennyiségű C-vitamin, de komolyabb betegség esetén plusz C-vitamin bevitelre is szükség lehet.

Fehérje

A fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik az immunműködésben és a betegségek utáni gyógyulásban. Aki fogyókúrás célból kalóriaszegény étrendet folytat, annak prioritásként kell kezelnie a megfelelő fehérjebevitelt az izomtömeg fenntartása érdekében. A fehérje számos növényi és állati élelmiszerből származhat, beleértve a húst, baromfit, tenger gyümölcseit, tojást, hüvelyeseket (babot és borsót), szójatermékeket, tejet, joghurtot és sajtot.

D-vitamin

A D-vitamin, a „napfény vitaminja” számos testi folyamatot támogat, beleértve az immunműködést is, de nem mindig könnyű elegendő mennyiséget bevinni belőle, ezért sok embernek szüksége van kiegészítésre, különösen a sötét téli hónapok során. A D-vitamin élelmiszerforrásai a máj, az olajos halak, a tojás, valamint a dúsított tejtermékek és tejtermék-helyettesítők.

A sor természetesen nem ér itt véget, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás rendkívül összetett feladat, és nagy kihívást jelent mindenkinek. Ebben segít a Cityfood Vitálkonyha menüjével, ami finom, és egészséges meleg ebédet kínál minden napra kedves megrendelőinek! Csak néhány kattintás, és futárunk házhoz viszi az ebédet!