Mákos guba

Magyarország uniós csatlakozása előtt számos rémhír keringett azzal kapcsolatban, hogyan fog megváltozni az életünk, ezek közé tartozott az is, hogy betiltják a mákot. Szerencsére ez kacsának bizonyult, hazánkban bármikor vásárolhatunk mákot, és készíthetünk belőle mákos tésztát, bejglit, nudlit, kalácsot vagy éppen gubát.

A mákos guba túl azon, hogy családunk kedvenc hétvégi desszertje lehet, nagyon jó barátja a háziasszonyoknak, ugyanis könnyen és gyorsan elkészíthető. A hozzávalók nem drágák és könnyen beszerezhetőek. A mákos guba a legjobb dolog, ami a megmaradt száraz kiflikkel és kalácsokkal történhet.

Hozzávalók:

-6 kifli vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács
-10 dkg darált mák, hozzá keverve 2 ek porcukor
-7 dl tej
-egy vanília rúd
-4 ek. cukor
-2 marék mazsola

Az első lépés, hogy a kifliket felkarikázzuk, majd tálcára téve megszárítjuk őket. Ha maradt ki a hétvégi fonott kalácsából, azt is használhatjuk hozzá, a kalácsot diónyi nagyságúra szaggatjuk és megszárítjuk. A tejet felforraljuk a vanília rúddal, hozzákeverünk 4 ek. cukrot. Ha a cukor felolvadt, a vanília rudat kivesszük a tejből. Ha nem szeretnénk vanília rudat venni, helyette használhatunk vanília aromát vagy vaníliás cukrot (3-4 csomagot ízlésünktől függően), ez esetben nem kell a tejbe plusz cukor. Egy hőálló tál vagy kisebb tepsi alját meglocsoljuk egy kis tejjel, majd ráhelyezzük a kifli karikákat. Ha kész vagyunk egy sorral, meglocsoljuk őket a forró vaníliás tejjel, meghintjük a cukros mákkal, majd rászórjuk a mazsola felét. Jöhet a következő sor kifli, rá a tej, végül a mák, majd a maradék mazsola. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy minden összetevő. A tetejére érdemes locsolni még egy kis tejet, hogy ne száradjon ki sülés közben. Közepes hőfokon kb. 20 perc alatt összesütjük. Öntetként tálalhatunk mellé hígra főzött vaníliás pudingot, esetleg fagylaltot.

Válassza ki gazdag kínálatunkból holnapi ebédjét, és rendelje meg a Cityfoodtól, mi házhoz visszük Önnek, így marad ideje elkészíteni a mákos gubát és meglepni vele szeretteit!