aranygaluska

Öt dolog, amiért az aranygaluska még mindig az egyik kedvencünk

Csokis marlenka, kókuszkocka, almás rétes, somlói galuska, madártej, túrós palacsinta és persze az elmaradhatatlan aranygaluska – csak hogy néhányat említsünk a Cityfood megrendelőinek kedvenc desszertjei közül. Ma az aranygaluskán a sor, górcső alá vesszük az összes titkát, hogy megtudjuk, mitől lehet ennyire szeretni.

1. A sok diótól! Az aranygaluska lelke a dió. A kis kelt tésztagömbök között lapuló cukros dió teszi ezt a klasszikus hazai desszertet annyira vonzóvá. A dió termését olyannyira nagyra tartották a régmúltban, hogy „Istennek való termésnek” nevezték, és a magyar mondavilág szerves részévé vált, a diófát pedig a magyarok szent fájának tartják. A dió termésének kemény héja és az emberi agyhoz hasonlatos barázdáltsága miatt a bölcsesség, a tudás és az erő szimbóluma.

2. A kelt tésztától! Az igazi aranygaluska alapja az élesztős kelt tészta. A magyar konyhaművészet előszeretettel használja az élesztős tésztát, számos verziója létezik. Mint minden kelt tésztának, az aranygaluskának is az élesztő és a cukros tej a titka, amiben felfut az élesztő. Valamint a langyos helyen való pihentetés, hogy az élesztőnek legyen ideje szép levegősre felfújni a tésztát. Elegendő egyszerűen, nyújtás nélkül, csupán kanállal kiszaggatni a kis galuskákat a tésztából, így nem megy el vele annyi idő, és az eredmény ugyanolyan finom lesz, mintha órákon át nyúztuk-nyújtottuk volna a tésztát a körülményes szaggatás előtt.

3. A vajtól! A vaj csodákra képes, lággyá és szaftossá teszi a tésztát. A megszokottól eltérően a vajat nem a tésztába kell gyúrni, hanem a kanalat kell olvasztott vajba mártani, amivel aztán a galuskákat kiszaggatjuk. Így könnyebb lesz a szaggatás, és jobban ragad majd a dió a tésztára.

4. A vaníliás cukortól! A vanília felfedezése után értékesebb volt, mint az arany, ma pedig a legnépszerűbb ízek közé tartozik. Állítólag vágykeltő hatással bír, aminek igazságtartalma megkérdőjelezhető, az azonban nem, hogy szinte minden süteményünk alapvető alkotóeleme és rendkívül népszerű a magyar emberek körében is. Ha Ön is a legjobb aranygaluskát szeretné elkészíteni szeretteinek, használjon igazi Bourbon vaníliát!

5. A mindent vivő vanília sodótól! Vagy esetleg borsodótól. Ezekkel a finom öntetekkel lesz igazi az aranygaluskánk, a finom sodó kétségkívül elmaradhatatlan kísérője kedvenc desszertünknek.

Ön is megkívánta ezt a gazdag, főételnek is beillő desszertkülönlegességet? Akkor ne habozzon, próbálja ki a Cityfood saját verzióját, és bizonyosodjon meg róla, hogy nálunk mindig megbízható minőséget talál!