csokoládé

Csokoládé – káros vagy egészséges?

Mivel a csokoládé a legnépszerűbb édesség a világon, és az élelmiszerek összesített ranglistáján is előkelő helyen áll, egyáltalán nem mindegy, milyen hatással van az egészségünkre, és mennyit ajánlatos fogyasztanunk belőle. A csokoládéval kapcsolatban is számos tévhit él a köztudatban, akárcsak a fagyi esetében, ezért megpróbálunk utánajárni az igazságnak.

Mielőtt rátérnénk a csokoládé ellen felhozott leggyakoribb vádak tárgyalására, tisztáznunk kell, hogy csoki és csoki között is van különbség – méghozzá nem is kicsi. Amikor betérünk a legközelebbi élelmiszerboltba, és az édességek között válogatunk, érdemes kikeresni a csomagoláson feltüntetett összetevők közül, hogy az adott termék mennyi kakaót tartalmaz, sok „csokinak” ugyanis nem sok köze van a valódi csokoládéhoz, mert rengeteg cukor, állagjavító és tartósítószer van benne. Márpedig ez utóbbiak káros élettani hatása sokszorosan bizonyított. Most pedig vegyük sorra, mi mindennel szokták vádolni a csokoládét:

1. Aki sok csokit eszik, nem tud aludni
Általánosan elterjedt tévhit, hogy a kakaó sok koffeint tartalmaz, és felpörgeti az embert, ezért aki sok csokit eszik, nehezebben tud elaludni. Egy csésze kakaó nagyjából 5mg koffeint tartalmaz, míg egy csésze kávé ennek kb. a 40-szeresét, mintegy 200 mg-ot. Vagyis nagyon-nagyon-nagyon sok csokit kell megennie annak, aki ugyanazt a hatást akarja kiváltani, mint amit egyetlen csésze kávé okoz.

2. A csoki nem tesz jót a fogaknak
A kakaó kis mennyiségben nem ártalmas a fogakra, annál inkább a legtöbb csokihoz hozzáadott cukor, ami köztudottan árt a csontoknak, így a fogaknak is.

3. A csokitól pattanásos lesz az ember bőre
Valójában nem a csokitól jelennek meg a pattanások az arcunkon, hanem a csokis termékekhez kevert tejporoktól. A tiszta, keserű – éppen ezért kevésbé népszerű – fekete csokoládé sok antioxidánst tartalmaz, ami kifejezetten jót tesz a bőrnek.

4. Aki sok csokit eszik, elhízik
A csokoládénak valóban magas a kalóriatartalma, ezért fontos, hogy figyeljünk a mértékletességre. Kategorikusan azonban nem jelenthető ki a csokoládéról, hogy hizlal, hiszen fogyasztása csak akkor vezethet elhízáshoz, ha több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van.

Ha Ön is csokirajongó, de szeretne vigyázni vonalaira, válassza ki holnapi ebédjét a Cityfood City-Fitt ételei közül, így nem kell aggódnia a közelgő strandszezon miatt!