Szarvasgomba – kincs a föld alól

Ha gombáról van szó, a legtöbb embernek a boltok polcain sorakozó fehér csiperke jut eszébe, pedig Magyarországon mintegy 3000 különböző gombafajtát tartanak számon. Ezen belül külön csoportot alkotnak a föld alatt élő gombák, melyek közül a legértékesebb a hazánkban is őshonos szarvasgomba. Borsos ára miatt kevesen ismerik, a háztartásokban ritkán található meg, jellemzően a csúcsgasztronómia alkalmazza. A Cityfood e heti cikkének főszereplője ez az értékes és izgalmas gombafajta, mutatjuk mit érdemes róla tudni!

Előfordulása, életmódja

A szarvasgomba, más néven trifla egy gyűjtő elnevezés, amely többféle föld alatt élő gombát magába foglal. Ezek a különleges élőlények mindig a gazdagnövénnyel élnek szoros kölcsönhatásban, úgynevezett szimbionta gombák. Esős területeken teremnek, a föld alatt a fák gyökérzetével alkotnak gyökérkapcsolatot. A fa gyökérzetének segítségével jutnak tápanyaghoz, anélkül, hogy károsítanák azt. Termőtestük a földfelszín alatt 8-10 centiméterre található, ezt gyűjtik az erre szakosodott gombászok.

Mitől olyan értékes?

A szarvasgomba árát számos tényező befolyásolja. Egyrészt a begyűjtése nagyon szigorúan szabályozott, csak engedélyekkel rendelkező gombász gyűjtheti kifejezetten erre kiképzett kutya segítségével. A föld alatt lapuló szarvasgombát megtalálni ugyanis szinte lehetetlen az ember számára, ebben segít a jó szaglású kutya. A gombásznak jól kell ismernie az adott területet, tudnia kell, hol találhatóak a szarvasgombatermő foltok, és számos erdővédelmi szabályt be kell tartani a gyűjtés során.

Hogyan kell alkalmazni?

A szarvasgomba íze és illata utánozhatatlan, teljesen egyedi és rendkívül intenzív. Ám ha hőkezelés éri, megfőzik vagy megsütik, az értékes ízanyagok mind elvesznek. Éppen ezért csak nagyon keveset szokás belőle az ételbe tenni, mintegy fűszerként. Az étel hőkezelése végeztével kell belőle reszelni egy keveset, így különleges ízt ad a fogásnak. Ha így tekintünk rá, borsos ára máris elérhetőbbnek tűnik, hiszen egy kis darab is rendkívül sokáig elegendő.

A megszokott fogásokhoz mindig jó visszatérni, de időnként jólesik a változatosság, egy kis kitekintés új ízek felé. Ha Ön is valami újra vágyik, keresse a Cityfood étlapján vadas ételeinket, a vegán menüt, vagy éppen a tortillákat. Nálunk mindenki megtalálja kedvenceit, futárunk pedig házhoz viszi a kiválasztott ételeket! Cityfood – ebéd házhoz szállítás minden hétköznap!