Pizza, a közös kedvenc

Kevés dolog van, amiben egyetért az emberiség. Nehezen olyan ételt találni, amit mindenki egyöntetűen szeret. Ha mégis akadnak ilyenek, azok között feltétlenül ott van a pizza. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, és persze abban, hogy millióféleképpen lehet variálni, így mindenki megtalálja a saját ízlésének leginkább megfelelőt. Tengeri herkentyűk, ananász, mogyorókrém – csak hogy néhány megosztó feltétet említsünk. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de vajon a gyömbér, a birkahús és a majonéz belefér? Tartson a Cityfooddal, lássuk, hol mit szeretnek a pizzára tenni az emberek!

Az első és ami előtte volt

Bár a világ az olaszoknak tulajdonítja a pizza létrejöttét, a valóság az, hogy a pizza elődjét, egyszerűbb verzióját már ősidők óta készítik az emberek. Az ókori Egyiptomban és Görögországban sütöttek vékony, lapos tésztaféléket, amiket megfűszerezve és olajbogyóval megszórva fogyasztottak. A ma ismert változat Nápolyban jött létre a 18. században.

Különleges feltétek

Míg Japán a majonézes pizzáért rajong, addig Amerikában a pepperoni a legnépszerűbb feltét. A pepperoni szó egyszerre jelenti a vékony, csípős zöldpaprikát, amit ecetes lében tartósítanak, és egy paprikás szalámit, amit vékonyra szelve szoktak a pizzára helyezni. A másik érdekesség, hogy a japánok majonéze sokkal édesebb, mint amit mi ismerünk, így még furcsábban hangzik, hogy a pizzára kenik. De ne gondoljuk, hogy ez a legfurcsább feltét, ugyanis Indiában a darált birkahús és a savanyított gyömbér hódít.

A hawaii pizza eredte

Az ananász talán a legmegosztóbb feltét. Az ananászos pizzát 1962-ben találták fel Kanadában. A legenda szerint egy pizzéria szakácsa megunta, hogy mindig csak gomba, bacon és pepperoni kerül a pizzákra, ezért tett egy próbát az ananászkonzervvel. Hogy mi köze ennek Hawaiihoz? Az égvilágon semmi. Ez csak fantázianév – pont annyi alapja van, mintha a ruandai vagy budapesti pizza nevet adta volna neki.

Margherita királynő

A legegyszerűbb pizzaféleség, a Margherita egy királynő nevéhez fűződik. Savoyai Margit királynő 1889-ben megkérte a királyi séfet, hogy készítsen neki egy pizzaváltozatot mozzarella, paradicsom és bazsalikom feltéttel. A szakács elkészítette, és óriási sikert aratott. Az egyszerű összetevők miatt gyorsan el is terjedt, ma a világ egyik legnépszerűbb pizzája.

Önnek mi a kedvenc feltétje? A pizza remek megoldás a váratlan helyzetekre, de a mindennapos meleg ebéd kérdését nem oldja meg. Erre való a Cityfood – mi minden nap gazdag ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket! Rendelje ebédjét házhoz, pihenjen egy kicsit a nyáron!