készítsünk fenyőszirupot

Készítsünk fenyőszirupot!

Nagymamáink már nyár idején gondoltak a hűvös téli időkre, amikor jól jön a nyáridőn eltett befőtt és a bodzaszörp. Ezeket jól ismerjük és szeretjük, sokan ma sem sajnálják az időt és az energiát a befőzésre, mert hisznek a saját maguk készített természetes finomságok jótékony erejében. Ha Önnek is fontos egészsége védelme, és a rendszeres almafogyasztás mellett szeretne tenni valamit egészségének megőrzése érdekében, a legjobb, ha nekiesik a fenyveseknek, a fenyőszirup ugyanis csodálatos gyógyító erővel bír egy-egy meghűlés esetén. Mutatjuk a titkát!

Az apró fenyőrügyekben és a zsenge fenyőhajtásokban több a hatóanyag, mint azt elsőre gondolnánk. A tűlevelek tartalmaznak illóolajokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat, valamint C-, B2-, és K-vitamint. A fenyő tűlevelében hatszor több C-vitamin található, mint a citromban. Ősidők óta használják gyógyításra, a népi gyógyászatban a torok védelmezőjeként tartották számon. Köhögés, meghűlés, torokfájás, felső légúti megbetegedések esetén nagyon jó szolgálatot tesz a fenyőrügyből készült szirup, melyet étkezés előtt érdemes fogyasztani, vagy langyos teába keverve meginni. A benne található illóolaj fertőtlenít, kiváló nyákoldó, köptető és gyulladáscsökkentő hatású. Mindezek után már nem lehet kérdés, hogy érdemes-e vele bajlódni, hiszen egész évben hálásak leszünk önmagunknak, ha most még idejében nekiállunk az elkészítésének.
A szirupkészítésre alkalmas fenyők a lucfenyő, az ezüstfenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő és a törpefenyő. A gyűjtés alapelve, akárcsak a bodzánál, hogy forgalmas út mellől soha ne szedjünk le semmit, hiszen az szennyezett. Csakis közúttól távol eső területen élő fenyőket keressünk. 3-7 centiméter közötti rügyeket vagy hajtásokat válasszunk, azok alkalmasak a feladatra.

Hozzávalók egy 3,5 dl-es üveghez:
2 kg cukor
8 marék fenyőrügy
(1 dl víz)

A tiszta helyről beszerzett rügyeket nem szükséges megmosni. Ha kétségeink vannak a tisztaságuk felől, mossuk meg őket, majd szárítsuk meg egy tiszta konyharuhán. Egy befőttes üvegbe tegyünk kétujjnyi cukrot, majd helyezzünk rá egy sor fenyőrügyet. Nyomkodjuk őket meg a cukorral, majd szórjunk rá újra cukrot, azután jöhet egy újabb réteg rügy – így folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogy a cukor és a rügy. Fontos, hogy az üveg tele legyen! Ha ez megvan, cukorral zárjuk az üveg tartalmát, csavarjuk rá a tetejét, és tegyük meleg helyre, akár közvetlen napsütésre is. Körülbelül három nap múlva a cukor elkezd olvadni, és kicsit összeesik az egész, ilyenkor még folytatható a rétegezés. Ha a cukor valamiért nem indult olvadásnak, egy kevés vízzel meglocsolhatjuk. 2-3 hét alatt a rügyek elvesztik élénkzöld színüket, a cukor pedig teljesen szirupossá válik. Ekkor szűrjük le, tegyük fertőtlenített kis üvegekbe, és zárjuk le őket. Ha megfelelően csíramentesített az üveg, tartósítani nem kell. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Csodálatos gyógyító ereje vitathatatlan, de arra sajnos nem alkalmas a fenyőszirup, hogy az ember jóllakjon tőle, ezért aki kiadós ebédre vágyik, az válassza inkább a Cityfoodot, ahol mindig jó minőséget talál megfizethető áron!