almáspite-golyó

Almáspite-golyó

Igényli a család a vasárnapi desszertet, de se időnk, se kedvünk elkészíteni a jól megszokott, ezer éve minden héten felbukkanó süteményeket? Múlt héten az aranygaluska aratott osztatlan sikert, most valami hasonlóan finom, de új süti illene a hétvégi menühöz? Ezennel bemutatjuk a kókuszgolyó legjobb barátját, ami legalább olyan gyorsan elkészül és legalább olyan finom, de gyümölcsös íze üdítő újdonságként hat a már megunt desszertek után. A júniusi sláger az almáspite-golyó, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak, és amivel sok elismerő pillantást bezsebelhetünk egy házibuli során. Hatalmas extra előnye, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, így vegánoknak is kiváló édesség. Egészségtudatos étrendbe remekül beilleszthető, hiszen zsírt sem tartalmaz, aki pedig szeretné, még a cukrot is elhagyhatja belőle.

Hozzávalók:
2 nagy alma
2 ek frissen facsart citromlé
1,5 tk őrölt fahéj
3 ek darált dió
8 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
rum aroma
20 dkg darált keksz (plusz a forgatáshoz egy maréknyi)
sózatlan mandula

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk és lereszeljük. Egy lábasba tesszük, meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk a fahéjjal, és fedő alatt puhára pároljuk őket. Amikor teljesen kihűlt, a cukrot hozzákeverjük a vaníliás cukorral, a rum aromával és a darált dióbéllel. Ahogyan az a kókuszgolyónál szokás, darált kekszet keverünk hozzá, de ügyeljünk rá, hogy a hozzáadott keksz ne legyen se túl sok, se túl kevés, mert az sem jó, ha ragacsos, és az sem, ha kőkemény lesz az eredmény. Ha sikerült megfelelő állagúra gyúrnunk a tésztát, golyókat formázunk belőle, a közepére mandulát helyezünk, és megforgatjuk darált kekszben.
Aki eperrajongó, és sikerült szert tennie némi túlérett eperre, az az alma helyett készítheti friss eperből is a golyókat. Ez esetben az epret megmossuk, megszárítjuk, villával összetörjük, a citromlé és a dió elhagyható belőle.

Reméljük sikerült a hétvégi családi menüt feldobni ezzel a könnyű desszertötlettel, amihez megfelelő előétel dukál. Ha sűrű hete volt sok elintéznivalóval, és nem jut idő a főzésre, ne csüggedjen, keressen bizalommal a Cityfood ételfutárt, ahol mindig gazdag kínálat várja kedves megrendelőinket!