Homár – tengeri csótányból luxusfogás

A homár manapság igazi ínyencfalatnak számít, melynek ára meglehetősen borsos, ezért kevesen engedhetik meg maguknak, hogy megkóstolják. Hosszú és érdekes utat járt be ennek a különleges állatnak a története, amely a 17. században még annyira olcsó és értéktelen volt, hogy a szolgákat és a foglyokat etették vele, és a tenger csótányaként tartották számon. Azóta az ínyencség és az előkelőség szimbólumává vált, amit jórészt a kiváló marketingnek és néhány okos üzletembernek köszönhet. A Cityfood legújabb blogcikkjének főszereplője a homár!

Ami ismeretlen, az egzotikus

A vasúthálózat beindulása után okos üzletemberek rájöttek, hogy ha valaki kellően messziről érkezik, és életében nem hallott még a homárról, annak el lehet adni úgy, mint igazi különlegességet. A terv zseniális volt, és a külföldiek haraptak is rá, rohamtempóban terjedt a hír, hogy létezik egy nagyon különleges tengeri állat, a homár, melynek húsa omlós, íze pedig semmihez sem hasonlítható. Az 19. századra már kifejezetten népszerű étellé vált, mára pedig kimondottan a gazdagok eledele.

Különleges elkészítés

Időről időre nagy felháborodást kelt az állatvédők körében a tény, hogy a homárt élve főzik meg. Valóban felkavaróan hangzik, és elsőre érthetetlennek is. Az élve főzés oka az, hogy a homár húsát nem szabad túlfőzni, mert akkor megkeményedik, mindössze 3-4 percet tölthet az állat a lobogó vízben. Ha viszont a vízbe kerülés előtt elpusztul, a szervezetében lévő veszélyes baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak, és a rövid főzési idő alatt nem garantálható a kórokozók elpusztulása. Ezért aztán könnyedén ételmérgezést kap az, aki megeszi. A szakemberek szerint az csak egy plusz járulékos haszon, hogy az élve megfőzött állat húsa még finomabb is lesz ettől az elkészítési módtól.

Mi történik a főzés után?

A főzés során az eredetileg sötétkék színű páncél pirossá változik, és a legtöbb étterem így, piros páncélba zárva szokta felszolgálni az állatot. Egy speciális késsel felnyitják kemény páncélját, ahonnan ki lehet venni a gőzölgő húst. Ezt szokás meglocsolni egy kevés fűszeres vajjal, köretként pedig gyakran kínálnak rizst, rizottót vagy egy kis friss salátát.

Ha Ön is szereti az új ízeket, kedveli a változatosságot, rendeljen házhoz finom ebédet a család minden tagjának a Cityfoodtól. Homárt hiába keres étlapunkon, de garantáltan megtalálja így is a fogára való fogást, ugyanis minden hétköznap legalább 60 különböző ételből válogathat – csak néhány kattintás, és futáraink már házhoz is szállítják ebédjét!