Öt dolog, amiért a bordói marharagut meg kell kóstolni

Öt dolog, amiért a bordói marharagut meg kell kóstolni

Boeuf bourguignon, burgundi vagy bordói marharagu, ez bizony mind annak a bizonyos legfinomabb marhahús ételnek a neve, amit leginkább francia filmekből ismerünk, és csak annyit tudunk róla, hogy vörösborral készül. Tartson ezen a héten is a Cityfooddal, ha Ön is kíváncsi rá, mitől lett Franciaország egyik kedvenc étele, és miben tér el a mi hazai marhapörköltünktől.

1. Mert hasonlít a marhapörköltre, de mégis más. A mi klasszikus marhapörköltünk sok hagymával, paprikával, marhahússal és vízzel készül. A bordói marharagu sok hasonlóságot mutat a hazai marhapörköltünkkel, de némi eltérést is. Ugyanúgy apróra vágott marhahúskockák adják az étel lényegét, és persze a semmihez sem fogható szaft. Vannak azonban eltérések is, kerül bele ugyanis jó sok vörösbor víz helyett, így a ragu szaftja jóval teltebb lesz. Ezen kívül gomba és különféle fűszerek gazdagítják az ételt.

2. Ha minőségre vágyunk, ez az étel a tökéletes választás. A bordói marharagu lelke a minőségi alapanyagokban rejtőzik. A jó magyar konyha és néplélek még a kőből is képes levest készíteni, nem így a franciák. Sokakban él az a sztereotípia, hogy finnyás és sznob népség, de mint minden nemzet étkezése, az övék is jóval összetettebb ennél. A kevesebb több elvét követő, a minőségre nagyon sokat adó nemzet más szokásokkal bír, és más ízeket kedvel, mint mi, magyarok. Alapszabályuk, hogy főzéshez is csak minőségi, száraz borokat használnak, jelen esetben vörösbort.

3. A különleges marhahús. A titok az úgynevezett márványozott marhahús. Nem mindegy ugyanis, hogy a marha melyik részéből készül ez a különleges fogás. Ha nem jót választunk, könnyen megeshet, hogy szétesik a hús szálára, vagy olyan rágós marad, hogy élvezhetetlen lesz a végeredmény. A cél az, hogy a kis kockák egyben maradjanak, de a hús legyen omlós és puha. Ehhez a legjobban a lapocka, a pofa vagy a nyak húsa felel meg. Ha látjuk a húson a finom erezetet, a márványosságot, akkor biztosan jó úton járunk.

4. Bogrács nélkül készül. Ez az étel nincs ellátva olyan sűrű szafttal, mint egy marhapörkölt, éppen ezért a bográcsos elkészítési mód ki van zárva. Sokkal inkább egy serpenyő és egy cseréptál vagy jénai tál az, ami jó barátunk lesz az elkészítés során. A serpenyőben lepirítjuk az alapanyagokat, majd azokat egy cseréptálba pakolva készre puhítjuk a sütőben. Ha van a közelben kemence és abba való cserépedény, nyert ügyünk van, ez esetben utánozhatatlanul finom lesz az ételünk.

5. A gazdag fűszerezés. Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, gyöngyhagyma, csiperkebomba, sárgarépa, friss kakukkfű, petrezselyem, babérlevél és feketebors. Bizony, ez mind-mind kell ahhoz, hogy a ragu íze teljes legyen. Már a felsorolást olvasva is összefut a nyál a szánkban.

Ön is megkívánta ezt a finom ételt, de nem érzi a bátorságot az elkészítéshez? Szerencsére a Cityfood szakácsa rendszeresen elkészíti, ezért keresse folyton megújuló étlapunkon a franciák kedvenc raguját, és rendelje meg mielőbb!