csirkepörkölt

Öt dolog, amiért a csirkepörköltnek senki sem tud ellenállni

Minden családban vannak olyan klasszikus ételek, melyek nélkül elképzelhetetlenek a vasárnapi ebédek, az ünnepi összejövetelek, amit csak a mi nagymamánk és anyukánk tud igazán jól elkészíteni. A pörköltek nagyanyáink idejében még hétvégi, ünnepi ételnek számítottak, hiszen nagyon kellett ügyelni arra, hogy a konyhapénz kitartson a hónap végéig. Mára sokan készítik már egyszerű hétköznapi fogásként, de egy biztos: az egyik legnépszerűbb magyar étel mind a mai napig. Tartson a Cityfooddal, ha Ön is imádja a csirkepörköltet!

1. Igazi magyaros étel. Hagyma, őrölt pirospaprika, őrölt feketebors és sok hús. A magyaros konyha jellegzetessége a sűrű vagy éppen híg szaftos hús, ezeken nőttünk fel, ezért természetes, hogy sokan egész életükben a magyaros ízeket kedvelik a legjobban. A csirkepörkölt íze kellemes, nem olyan erőteljes, mint a marhapörkölté vagy a pacalé, éppen ezért a gyerekek is szokták szeretni.

2. Változatos köretekkel tálalható. A csirkepörkölt klasszikus körete a nokedli. A tojásból és lisztből készült, vízben kifőzött kis tésztadarabkák kicsit munkásak, de megéri velük az időt tölteni, hiszen ez a pörkölt legjobb kísérője. Sokan szeretik még főtt krumplival, tarhonyával és szarvacska tésztával is – tehát igazíthatjuk a dolgot ahhoz, hogy éppen mennyi időnk és energiánk van a köretkészítésre.

3. Csak odatesszük a tűzhelyre, és magától megfő. Azaz majdnem. Természetesen kell hozzá némi előkészület, hiszen a hús nem mossa meg magát, és a hagyma sem aprítja fel magát apró darabokra, de a kezdeti húszperces időfordítás után szabadon tevékenykedhetünk. Onnantól kezdve, hogy a pörköltre víz kerül, csak főnie kell, ami ugyan időigényes, de nem kell mellette állni, és nem kell folyton kevergetni az ételt. Éppen ezért közben akár a desszert elkészítésének is nekiállhatunk.

4. Garantáltan jóllakunk vele. Minden pörkölt zsiradékkal készül, a zsír, a hús és a köretként tálalt szénhidrát együttese pedig olyan kombinációt alkot, amivel mindenki jóllakik. Ellátja testünket a szükséges fehérjékkel, zsírokkal és a szénhidrátnak köszönhetően energiát nyerünk belőle. Ma már van lehetőség arra, hogy a diétázók is fogyaszthassanak pörköltet, megfelelő körettel gond nélkül beilleszthető bármilyen (nem vegetáriánus) étrendbe.

5. Gyerekkori emlékeket idéz. Hogy lehet az, hogy a legjobb éttermi pörkölt sem tud édesanyánk pörköltjének nyomába érni? Bizony úgy, hogy a gyerekkor ízei és illatai emlékekkel társulnak, és amikor belekóstolunk egy jól megszokott ízbe, akaratlanul is felidéződnek bennünk a gyerekként megélt benyomások és érzések. Mindezek sokszor nem is tudatosulnak bennünk, csak azt érezzük, hogy újra a legfinomabb pörköltet esszük, és közben eltölti lelkünket a kellemes érzés.

A Cityfood azt nem ígérheti, hogy pontosan ugyanazt a családi élményt és ízt adja vissza megrendelőinek, amit gyerekkorukban megszoktak, de az Önök által legtöbbet rendelt ételek között előkelő helyen szerepel a csirkepörkölt – márpedig ennyi ember nem tévedhet. Tegyen Ön is egy próbát, és rendelje meg tőlünk holnapi ebédjét!