Törött boros pohár

Gasztro babonák

  • |

Minden ember szeretné pozitívan befolyásolni életének menetét, úgy érezni, hogy valamit tehet annak érdekében, hogy jobbra forduljon a sorsa. A babonák ezt a vágyat éltetik és szolgálják, ezért sokan hisznek bennük, és odafigyelnek rájuk. A magyar kultúrát átszövik a babonák és a hiedelmek, érintik az élet szinte minden területét. A Cityfood ezen a héten a gasztro babonákat gyűjti csokorba, utánajár, mit érdemes tudni az asztalra borult sóról, vagy miért szokás rizzsel szórni az ifjú párt. Tartson velünk ismét!

Jaj, ha kiborul a só
Nagy asztaltársaság esetén óhatatlan, hogy ki ne boruljon a só, miközben kézről-kézre jár. Márpedig az baj, ha kiszóródik, nem csak a takarítás miatt, hanem mert veszekedést, balszerencsét hoz. Ha elég szemfüles az elkövető, és a válla fölött gyorsan a háta mögé dob egy csipetnyit belőle, azzal elejét veheti a rossz következményeknek. A babona eredete a keresztény hitvilágra vezethető vissza, az utolsó vacsorán Júdás ugyanis kiborította a sót, mielőtt elárulta Jézust.

Törjön a borospohár
Az eltörött borospohár és a kiborult bor szerencsét hoz, mégpedig nem is akármilyet. Boldog lesz annak a házassága, aki eltöri a borospoharát, ezért is van, hogy a lakodalmi túlfűtöttségben gyakran törnek poharakat a friss házasok, és megesik, hogy folyik a bor a padlón a nagy mulatás közben.

Kenyérre lépni tilos!
A régmúltban sokkal nagyobb becsben tartották a kenyeret, hiszen gyakran az éhségtől mentette meg az embereket egy szelet kenyér, amit az asszonyok többnyire maguk dagasztottak, sütöttek, így szívük-lelkük benne volt minden vekniben. Úgy tartják, hogy aki rálép egy darab kenyérre, arra éhínség vár. Sőt, mi több, ha a padlón felfedezünk egy darab kenyeret, azt azonnal fel kell onnan venni.

Rizst az ifjú párra
A házasságkötő teremből kilépő friss házasokat virágszirommal és rizzsel szokás szórni, mégpedig azért, hogy minél előbb részesüljenek gyermekáldásban. Mire is vágyhat jobban egy ifjú szerelmespár, mint egy közös gyermekre?

Malacod van!
Újévkor szinte kötelező az egészben sült malac fogyasztása, mert az szerencsét hoz. Az idők során a fiatal malac már szinte jelképe lett az új esztendőnek, ezt pedig földet túró orrának köszönheti, amellyel felássa a szerencsét.

Babona ide vagy oda, enni mindig kell, mégpedig valami finomat. Ha nincs kedve főzni, vagy éppen kevés az ideje bízza a dolgot a Cityfoodra. Nálunk minőséget talál, megfizethető áron.