édeskömény

Édeskömény

Mindenkivel megesik időnként, hogy megunja a jól bevált, megszokott ételeket, ízeket, és szeretne valami teljesen új alapanyaggal kísérletezni. Vannak olyan különleges zöldségek, amelyekről szinte mindenki hallott már, de kevesen vannak, akik meg is kóstolták őket. Ilyen a csicseriborsó, az articsóka, a fodros tépőkel, a vörös orchidea cikóriasaláta, a tomatillo, a pagodakarfiol vagy az édeskömény. Ezen a héten a Cityfood ez utóbbit mutatja be kedves olvasóinak. Teája igazi csodaszer, gumója pedig zöldségként fogyasztható. Tartson velünk, ismerjük meg együtt az édesköményt!

A növény
Az édeskömény, más néven ánizskapor a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Íze erőteljes, nyersen kifejezetten aromás, főzve vagy sütve sokkal lágyabb. Gumója zöldségként elkészítve fogyasztható, magját pedig ősidők óta gyógynövényként használják. Nem kifejezetten tápanyagdús növény, viszont annál karakteresebb ízű, ezért étkezésünk változatossá tételében jelentős szerephez juthat.

Gyógynövény
Gyógynövényként elsősorban a magját használják, melyből teát készítenek. Teája javítja az étvágyat, görcsoldó, szélhajtó, ezért régebben előszeretettel alkalmazták a hasfájós kisbabák panaszainak megszüntetésére. Tejszaporító, és segít megelőzni a puffadást, ezért a kismamák számára igazi csodaszer lehet. Enyhíti a görcsöket, segít rendbe hozni a rendszertelen menstruációt, és a klimax kínzó tüneteit is enyhíti.

A gumója
Az édeskömény gumója tartalmaz C-vitamint, ásványi sókat és karotint, valamint olyan anyagokat, melyek emlékeztetnek az ánizs jellegzetes ízére. Sokoldalúan felhasználható, nyersen lereszelve a káposztasalátához remekül illik, de készthető belőle előétel vagy mártás is. Levesek ízét gazdagítja, és nagyszerűen illik mindenféle halétel mellé. Grillezve vagy olajban kisütve fogyasztja a mediterrán konyha.

Különlegességek
Ánizsos íze miatt az édességipar is gyakran alkalmazza ezt az izgalmas növényt, a rendkívül magas alkoholtartalmú abszint egyik összetevője, de likőrök, cukorkát és más édesipari termékek is készülhetnek belőle.

Ötletek
Kicsit még mindig nehéz elképzelni, hogy mit készíthetünk ebből az egzotikus zöldségből? Íme, néhány ötlet:
• Édeskömény-saláta fokhagymás joghurtdresszinggel
• Édeskömény-krémleves
• Tonhalas édeskömény-saláta
• Burgonyás édeskömény-főzelék
• Édesköményes és cukkinis tészta
• Halleves garnélával

Ha Ön is kedvet kapott valami finom új étel kipróbálásához, de nem látja a végét a teendőinek, és esélye sincs most arra, hogy nagy főzésbe kezdjen, bízza a dolgot a Cityfood ételfutárra. Tőlünk néhány kattintással megrendelheti egész családja ebédjét! Cityfood, a biztos megoldás!