Puncsot mindenkinek!

  • |

A téli hideg beköszöntével egyre gyakrabban nyúlunk teákhoz, kakaóhoz, tejes kávéhoz, forralt borhoz – mindenhez, ami segít testünknek kicsit felmelegedni. Hogy ne unjuk meg hamar ezeket a finom, édes, forró italokat, érdemes őket váltogatni, kísérletezni velük. A Cityfood ezen a héten a puncs ital nyomába ered. Tartson velünk, derítsük ki együtt, hogy mitől olyan finom!

 

Ha túl hamar elfogy a sör

Hogy honnan ered a puncs? A puncsnál a legfontosabb összetevő bizony az alkohol. Ezt pedig azért érdemes rögtön leszögezni, mert az ital feltalálásának alapja az a tény, hogy az emberek szeretik az alkoholt. Hát meg a matrózok! A történet a 17. századig nyúlik vissza, főszereplői pedig angol matrózok. A hosszú tengeri utakon bizony elkélt valami jókedvre derítő ital, ami a sör volt. Csakhogy a sörkészlet hamar elfogyott, így a matrózok kénytelenek voltak leleményesnek lenni. Gyorsan felmérték a helyi alapanyagokat és megállapították, hogy aggodalomra semmi ok nincs, hiszen tudnak ők maguknak alkoholos italt készíteni.

 

Puncs, azaz öt összetevő

A puncs szanszkrit nyelven ötöt jelent. Ezzel el is áruljuk a nagy titkot: öt alapvető összetevő kell a puncshoz. Alkohol (eredetileg rum), víz, cukor, citrusfélék és fűszerek. A matrózok hamar megszerették az italt, és hazavitték magukkal Angliába, ahonnan aztán hódító útra indult. Mára már szinte mindenhol ismerik és szeretik, neve összefonódott a hideggel és a karácsonyi várásokkal.

 

Ahány ház, annyi puncs

A fő összetevőket már ismerjük, a többi pedig rajtunk múlik. Mindenki máshogyan készíti, nincs hozzá szükség pontos receptre. Bátran lehet kísérletezni ízlés és a kamra polcán sorakozó lehetséges összetevők szerint.

 

Milyen alkohol kerüljön bele?

Készülhet rummal, ginnel, vodkával, almaborral, vörösborral, fehérborral, pezsgővel, ha pedig nem szeretnénk alkoholosra készíteni, a tea vagy a gyümölcslé is remek alapja lehet.

 

Friss gyümölcsök

A gyümölcsök közül mehet bele felkarikázott narancs, citrom, mandarin, ananász, de akár még kockákra vágott alma is.

 

Fűszerek

A fűszerek tekintetében szintén szabad a vásár, de a szegfűszeg, a vanília, a fahéj és a csillagánizs a leggyakoribb összetevők. Aki szereti az egzotikus ízeket, az tehet bele chilit, szerecsendiót, fekete borsot, Cayenne-borsot, de akár még koriandermagot is. A fűszerezéskor érdemes a kevesebb több elvét követni, négyféle fűszerél többet ne használjunk hozzá, mert akkor nem fogjuk érezni a finom citrusos aromát.

 

Citrusos ízek

A citrusos aromát a gyümölcsökön túl pótolhatjuk friss citromlével, de kiváló hozzá a lime leve is. Ha pedig egyik sem elérhető, a narancslé is megteszi, akár még dobozos gyümölcslé formájában is. A lényeg, hogy a végeredmény kissé savanykás legyen.

 

Ha Önnek is jól esne egy finom forró ital, ne habozzon, gyorsan készítsen egy kis meglepetést önmagának és családjának. Az ebéd miatt továbbra sem kell aggódnia, a Cityfood weboldaláról könnyedén megrendelheti ebédjét, mi pedig házhoz szállítjuk.