Bulgur

  • |

Önnek is van időnként olyan érzése, hogy ugyanaz a húsz étel váltogatja egymást a mindennapok során, és már nincs kedve a tűzhely mellé állni, mert mindet megunta? Sok családot érintő probléma ez, hiszen a dolgos mindennapok során olyan ételeteket preferálunk, amelyek gyorsan elkészülnek, és nem igényelnek hosszas konyhában töltött órákat. Ha szeretné kizökkenteni családját a hagyományos ebédek és vacsorák köréből, két javaslatunk van. Vagy rendelje házhoz ebédjét a Cityfoodtól, és ezzel garantáltan időt spórol magának, vagy ha van kedve kicsit kísérletezni, kövesse blogunkat, ahol hétről hétre izgalmas recepteket osztunk meg kedves olvasóinkkal. Most a bulguré a főszerep, ezé a nem mindennapi köreté.

Mi is az a bulgur?

A bulgur tulajdonképpen búza, apróra törve. Készítik még éretlen búzaszemekből vagy már érett, de meghántolt, megtisztított búzából is. Előbb kicsit megpárolják, majd megszárítják, végül apróra összetörik. A szárítás alatt a gőzölés során kivált keményítő lekopik a szemekről, ezért főzés után sem áll össze egy tömbbé a bulgur. Mivel előgőzölt búzáról van szó, főzni csak nagyon kevés ideig kell, sőt, akár az is elegendő neki, ha csupán leforrázzuk forró vízzel, majd néhány percet állni hagyjuk.

Érdemes rendszeresen fogyasztani

Nem csak azért hasznos a bulgur, mert kiválthatjuk vele a hagyományos köreteket, és így színesebé tehetjük étrendünket, hanem azért is, mert magas a rost-, vitamin-, és ásványi anyag tartama. Főként vasban és B-vitaminban bővelkedik, így aki vérszegénységgel küzd, annak érdemes hetente fogyasztania.

Elkészítése

A legjobb, ha mindig követjük a csomagoláson leírtakat. Ez azért indokolt, mert van olyan bulgur, amit elegendő csak leforrázni vagy egy estére beáztatni, de akadnak olyanok is, amiket ajánlott öt-hat percig főzni. Akármelyik verzió nyer végül, az idővel mindenképpen spórolunk, ha a bulgurt választjuk, hiszen egyetlen másik köret sem készül el ilyen gyorsan.

Ízesítése

Ha van kéznél húsleves alaplé, azzal a legjobb felönteni. Ha nincs, egy zöldségleves kocka vagy tyúkhúsleves kocka is jó szolgálatot tesz. Ha pedig ezek sincsenek kéznél, jöhet a jó öreg vegeta.

Fogyasztása

Fogyaszthatjuk önálló köretként, de össze is keverhetjük párolt zöldségekkel, úgy még izgalmasabb és egészségesebb köretet kapunk. Párolt vagy sült húsok nagyszerű kiegészítője, hiszen a hús erőteljes íze mellé nagyon jól illik a bulgur enyhébb íze.

 

Ön is szívesen megkóstolna valami finomságot? Ha nagyon sok a teendő, és esély sincs a főzésre, bízza a dolgot a Cityfoodra! Mi mindig állunk megrendelőink szolgálatára, házhoz szállítjuk a kiválasztott ételeket, nem kevés időt spórolva ezzel ügyfeleinknek!