Marcipán és percipán

  • |

 Nevük alapján akár egy gyerekmese főhősei is lehetnének ezek a különleges édességek. A marcipánt persze mindenki ismeri és szereti, a percipánt azonban már jóval kevesebben. Pedig az sem egy mesekönyvből lépett ki. Ha ismét a Cityfooddal tart, megtudhatja, miféle szerzet marcipán és percipán, illetve mi a különbség közöttük!

A különbségről röviden

A marcipán mandulából és cukorból készült sűrű, masszaszerű édesség. A percipán ugyanúgy készül, mint a marcipán, és még az íze is hasonló, de mandula helyett barackmag az alapanyaga. Röviden ennyi a különbség kettőjük között, de a Cityfood most alaposabban is utánajárt a dolognak. Lássuk, mit derítettünk ki!

A marcipán

A marcipánt Franciaországban élő apácáknak köszönhetjük, akiknek rendje ugyan megszűnt a nagy francia forradalom idején, de találmányuk szerencsére nem került a süllyesztőbe. Cukrászdát nyitottak, és ott kezdték árulni ezt a különleges édességet. Gyorsan el is terjedt a híre, ám mivel akkoriban mindkét alapanyag nagyon drága volt, a mandula és a cukor is, ezért jóformán csak az uralkodók és a leggazdagabb rétegek engedhették meg maguknak. Manapság sem olcsó, hiszen az eredeti marcipánban csak cukor és hámozott mandulából készült őrlemény van, az utóbbi ára pedig jelenleg sem alacsony.

Egyszeres, kétszeres, háromszoros marcipán

Hogy ez mit jelent? A marcipánban található mandula és cukor arányát. Az egyszeres marcipán elkészítése nem bonyolult, azonos arányban tartalmazza a cukrot és a mandulát. Ez az a fajta, amit csokiba mártva árulnak a boltokban. A kétszeres marcipánban kétszer annyi cukor van, mint mandula, ezt nevezik csemege marcipánnak, leginkább süteményekbe használják. A háromszoros marcipánban van a legtöbb cukor, ezzel szokták bevonni a tortákat, mert a sok cukor miatt könnyen formázható, nyújtható.

A percipán

A percipán eredetileg azért jöhetett létre, mert a régen barackmag olcsóbb volt, mint a mandula. Mára azonban ez már nem igaz, ugyanis a barackmag ugyanolyan drága, mint a mandula, és beszerezni is nehéz. Éppen ezért a percipán kiszorult a piacról, egyre ritkábban találkozni vele. Nagyon hasonlít a marcipánra, csupán az íze kesernyésebb egy kicsit.

Ön is szívesen enne egy finom édességet, de aggódik, mert az ebéddel még sehogyan sem áll? Jó lenne praktikusan és gyorsan megoldani a dolgot? A Cityfood tudja a legjobb módszert: ebéd házhoz rendelés. Futáraink házhoz szállítják az ebédjét, Önnek nincs más dolga, mint megrendelni azt weboldalunkról!