Fekete retek

  • |

Fel a kezekkel, aki ismeri és rendszeresen fogyasztja a fekete retket! A fekete retek az egyik legerősebb természetes őszi immunerősítő zöldség, a népi gyógyászat évezredek óta használja emésztést segítő hatása miatt. Túl azon, hogy rendkívül egészséges, nagyszerűen fel lehet vele dobni a mindennapi étkezéseket. A Cityfood most egy kicsit közelebbről is megvizsgálja ezt az elsőre riasztó kinézetű zöldségfélét. Tartson velünk Ön is, higgye el, a zord külső értékes zöldséget takar.

Nem szép, cserébe viszont értékes

A fekete retek a káposztafélék családjába tartózó különleges retekfajta. A tavaszi retekkel ellentétben ősszel, kora télen kell felszedni a földből, és megfelelő körülmények között tárolva egész télen fogyasztható. Sötét és hűvös helyen tartva hónapokig megőrzi frissességét. Héja teljesen fekete színű, húsa világos, fehéres. A gumók nagyobbak, mint a hagyományos tavaszi retek esetében, és jóval keményebbek is.

Íze

Míg a tavaszi retek, a vajretek és a jégcsapretek enyhe ízű, addig a fekete reteknek jóval erőteljesebb íze van, kissé csípős. Aki kedveli az erőteljes ízeket, az fogyaszthatja nyersen, kenyérfélék mellé, szendvicsbe téve, aki viszont idegenkedik tőle, annak érdemes kicsit hőkezelnie, és csak kis mennyiségben fogyasztania a köret és a főfogás mellé.

Három tipp

  • A retket vékony szeletekre vágva beleszórhatjuk kedvenc salátánkba, egy majonézes dresszinggel ugyanis kiváló együttest alkot. A többi zöldség és a majonéz enyhíti a retek csípősségét.
  • Egy másik lehetőség, hogy meghámozzuk a retket, felszeleteljük, majd vajon kicsit megdinszteljük, azután pár perc múlva megfordítjuk, enyhén megsózzuk, és megszórjuk őrölt fekete borssal.
  • A fekete retekből készülhet chips is, ha megfelelően vékonyra szeljük. A szinte áttetszően vékony szeleteket forgassuk meg olívaolajban és sóban. Forró sütőbe tolva néhány perc alatt finom ropogósra sül. Legyünk óvatosak, nehogy megégjen!

 

Mivel ez az értékes növény segíti az emésztést, epehajtó hatással bír és természetes féreghajtó, érdemes minden évben fogyasztani belőle egy keveset. Ha szívesen kipróbálná a holnapi ebédje mellé, csak éppen az ebédre nincs ötlete és ideje, azt rendelje meg a Cityfoodtól, mi házhoz szállítjuk a finom fogásokat. Minőség, megbízhatóság, ez a Cityfood!