Karácsonyi habkarika

Közeleg az ünnep, amit minden évben a legjobban várnak kicsik és nagyok egyaránt. A karácsony meghittsége, az otthon melege, az ajándékozás öröme és persze a karácsonyi vacsora csodája mindenkit rabul ejt. Nincs karácsony bejgli, zserbó és habkarika nélkül – és a legjobb, ha mi magunk tudjuk ezeket a finomságokat elkészíteni szeretteinknek. A habkarika nem tartozik a gyorsan összedobós sütemények közé, van vele némi bíbelődés, de az eredmény mindenért kárpótol minket. A Cityfood most egy jól bevált recepttel kedveskedik olvasóinak karácsony alkalmából.

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csepp ecet
  • ételfesték és cukorgyöngy (elhagyhatóak)
  • csillagcsöves habzsák

Első lépésként előmelegítjük a sütőt 90 fokra. A tojásfehérjéket elektromos habverővel verni kezdjük, közben beleöntjük az ecetet. Amint elkezdett keményedni a hab, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. A legjobb, ha lassan szitáljuk bele a habba a cukrot, kis adagonként. Ha szeretnénk színes karikákat is készíteni, tehetünk bele ételfestéket, de a hófehér karikák is nagyon szépen mutatnak. Teljesen kemény habot verünk, néhány percig a legmagasabb fokozaton használjuk a gépet.

A habot habzsákba töltjük, ehhez csillagcsővel ellátott habzsákot célszerű használni. Sütőpapírral fedett lapos tepsibe vagy sütőlemezre nyomjuk a karikákat. Hagyjunk közöttük helyet, mert kissé megnőnek sütés közben. A 90 fokos hőfokon nem változtatva egy-másfél órán át szárítjuk a habkarikákat a sütőben méretüktől függően.

+ néhány tuti tipp:

  • Ahhoz, hogy tökéletes legyen az eredmény, érdemes a tojásfehérjét szobahőmérsékleten pihentetni egy napig, mielőtt nekiállunk a habot felverni.
  • Különlegesen finom lesz a habcsókunk, ha egy csipetnyi mézeskalács fűszerkeveréket adunk hozzá.
  • Ha nem szeretnénk mesterséges színezőanyagot használni, de mégis színes karikákra vágyunk, 3 csepp céklalével is megszínezhetjük a tojáshabot. Az eredmény szép halványrózsaszín lesz.

 

Ugye jól hangzik? Nem bonyolult, csak kissé időigényes, de aki szeret saját készítésű finomságokkal kedveskedni szeretteinek, annak kiváló választás! Ha szívesen kísérletezne, de a mindennapos főzést már unja, rendelje házhoz finom ételeinket – Cityfood, a megbízható társ!