Vegán étrend kezdőknek és haladóknak

  • |

Egy ideje már barátkozik a vegetáriánus étrenddel, és szívesen kipróbálná a vegánt is? Azon gondolkodik, milyen lenne száműzni minden állati eredetű élelmiszert a konyhából? Vagy éppen szereti a húst, de érdekesnek találja ezeket az új trendeket? Netán nem tudja pontosan, ki számít vegetáriánusnak, és ki vegánnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatunk ezen a héten a Cityfooddal, melynek apropója egy fontos és örömteli bejelentés. A Cityfood csapata halad a korral, mindent megteszünk azért, hogy megrendelőink igényeit minél szélesebb körben ki tudjuk elégíteni, ezért mostantól vegán ételek is elérhetőek kínálatunkban.

Mit eszik az, aki vegán?

Röviden mindent, ami növényi eredetű, és semmit, ami állati. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy étrendjét úgy állítja össze, hogy kizárja nemcsak a húst, hanem a tojást és a tejtermékeket, sőt még a mézet is. A vegán étrend változatos gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz. A vegán fogásokat készítő szakácsok feladata pedig az, hogy ezeket az összetevőket úgy kombinálják, hogy az eredmény finom legyen, és fedezze az emberi szervezet tápanyagszükségletét.

És halat lehet?

Nem, sőt, az sem eszik halat, aki vegetáriánus. Gyakori tévhit, hogy mivel a vegetáriánusok megengedőbbek az állai eredetű termékekkel kapcsolatban, ők biztosan esznek halat. Valójában azonban sem a vegán, sem a vegetáriánus csoport tagjai nem fogyasztanak halat. Akik alapvetően kerülik az állati eredetű ételeket, és főként növényi táplálékot fogyasztanak, időnként azonban elcsábulnak, és elfogyasztanak egy-egy halat vagy akár marhasültet, azok a flexitariánusok.

Akkor mégis mit ehetek?

Áttérni a vegán étrendre nem kevés utánajárást igényel, hiszen a vegánoknak nem kis gondot okoz a mindennapos főzés megoldása, kitalálása. Fontos, hogy étrendjük változatos legyen, és kellő mennyiségű fehérje kerüljön be szervezetükbe, amit nem könnyű megvalósítani – hacsak nincs egy olyan megbízható hely, mint például a Cityfood, ahonnan bárki megrendelheti vegán ebédjét anélkül, hogy órákat kellene eltöltenie receptek tanulmányozásával. A nap többi étkezése már könnyebben megoldható, hiszen manapság számos gabonaféle elérhető a boltok polcain, melyek segítségével színesebbé tehető étrendünk. Emellett természetesen a zöldségeké és a gyümölcsöké a főszerep, melyeknél szintén a változatosság a lényeg. Mindemellett szerencsére már olyan termékek is kaphatóak, amelyek bár növényi eredetűek, képesek pótolni a tejtermékeket.

 

Akár elkötelezett híve a vegán étrendnek, akár csak kíváncsi, és szívesen megkóstolna új ízeket, próbálja ki a Cityfood vegán finomságait! Megrendeli, mi pedig házhoz visszük ízletesebbnél ízletesebb vegán fogásainkat. Tegye meg velünk az első lépést egy egészségesebb és fenntarthatóbb élet felé!