Hányféle vegetáriánus létezik?

Míg nagyszüleink idejében úgy tartották, hogy az étkezik egészségesen, akinek rendszeresen kerül hús a tányérjára, mára kialakult egy teljesen új trend, miszerint az egészséges táplálkozás nem feltétlenül foglalja magába a húsfogyasztást. A jóléti társadalom számos népbetegséget hozott magával, az egyik legnagyobb problémát az egyhangú és egészségtelen étrend okozza, és az ennek köszönhető elhízás hazánkban is rengeteg embert érint. Aki a húsmentes étrend mellett teszi le voksát, nem csak annyit tesz önmagáért, hogy a nehéz húsokat mellőzi, hanem általában egyfajta életmódváltáson is keresztülmegy. A vegetáriánus étrendnek több alirányzata van, ezeket vesszük most sorra a Cityfooddal.

Flexitariánusok

Ők képviselik az átmenetet az aktív húsfogyasztók és a minden állati terméket mellőzők között. Aki a flexitariánus étrend mellett teszi le voksát, annak kiemelten fontos saját egészségének megőrzése, ezért sok nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, igyekszik változatosan összeállítani a gabonaféléket, és olykor-olykor megenged magának némi állati eredetű tejterméket, vagy éppen húst. Tehát nem zárkózik el teljesen a húsfogyasztástól, de csak alkalmanként eszik ilyen ételeket, étrendjének fő alapanyagai a gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök, kiegészülve némi tejtermékkel, tojással.

Szemi vegetáriánusok

A szemi vegetáriánus étrend követői nagyban hasonlítanak a flexitariánusokhoz, azzal a kivétellel, hogy ők a vörös húsokat, mint a sertés-, a marha- és a vadhús tiltólistára teszik. Szárnyast, halat, tejterméket és tojást azonban fogyasztanak, ezért jelenti azt a nevük, hogy „félig vegetáriánusok.”

Peszketariánusok

Aki e különleges elnevezésű étrend mellett teszi le a voksát, az halat és tenger gyümölcseit rendszeresen fogyaszt, de vörös húsokat és szárnyast egyáltalán nem.

Ovo-lakto vegetáriánusok

Szinte minden ételcsoport híveinek megvan a saját nevük, így a tojás- és tejtermékeket kedvelőknek is. Az ovo-lakto vegetáriánusok mellőznek minden húsfélét és halat, a gabonák, zöldségek és gyümölcsök mellett azonban előszeretettel fogyasztanak tejből és tojásból készült ételeket.

Lakto-vegetáriánusok

A lakto-vegetáriánusok a tojást is elhagyják, és a növényi alapanyagokon kívül csak a tejtermékekhez nyúlnak időnként. Tehát állati eredetű tejet, tejfölt, sajtot, túrót szívesen fogyasztanak, olyan ételt azonban nem, amibe tojás vagy más állati eredetű termék kerül.

Vegánok

Jöjjön végül a legszigorúbb irányzat, a vegánok. A vegán étrend követői kizárólag növényi alapanyagú élelmiszereket fogyasztanak, nekik kiemelten fontos odafigyelni arra, hogy étrendjük kellően változatos és hosszú távon fenntartható maradjon.

 

Ha Ön is inkább növényi alapanyagokból készült ételeket fogyaszt, vagy éppen szigorú vegán étrenden van, akkor biztosan akadnak napok, amikor kifogy az ötletekből, és nem tudja, milyen fogással tegye változatossá étrendjét. A Cityfood új vegán menüje megkönnyíti a dolgát, keresse bizalommal étlapunkat, rendelje házhoz finom és egészséges ebédjét!