Néhány szó a laktózérzékenységről

Sokan azt gondolják, hogy a laktózérzékenység csupán a magyar társadalom egy nagyon kis részét érinti, ezért nem is kell vele különösebben foglalkozni. Ezzel szemben az igazság az, hogy a hazai lakosság mintegy 20-30%-a szenved tőle valamilyen mértékben. Fontos tehát beszélni róla, hogy aki érintett, az felismerje, tudjon róla, és kapjon segítséget ahhoz, hogy az életminősége romlás nélkül együtt tudjon élni vele. A Cityfood mindent megtesz azért, hogy minél szélesebb körben ki tudja szolgálni a megrendelői igényeket, ezért felvette étlapjára nemcsak a vegán menüt, hanem a laktózmentes ételeket is.

Mit is jelent a laktózintolerancia?

A laktózt, azaz a tejcukrot egy speciális enzim, a laktáz alakítja át olyan anyagokká, amelyek fel tudnak szívódni a vékonybélből. Aki laktózérzékeny, annak szervezetéből hiányzik a laktáz enzim, ezért nem tudja lebontani emészthető anyagokra a tejcukrot, így az felszívódni sem tud, és különféle emésztőrendszeri panaszokat okoz.

Fontos a felismerés

Magyarországra jellemző, hogy sokan úgy szenvednek ettől az emésztőrendszeri problémától, hogy nem is tudnak róla, ezért nagyon fontos, hogy kellő információval rendelkezzünk annak tüneteiről, sajátosságairól, kezelési lehetőségeiről. Mivel a laktózintolerancia puffadást, hasmenést, hányingert, hányást vagy görcsös fájdalmat is okozhat, nagyon gyakori, hogy bakteriális vagy víruseredetű emésztőrendszeri betegségre gyanakodnak az érintettek, nem pedig laktózérzékenységre. Ráadásul a tünetek megjelenése függ az elfogyasztott tej mennyiségétől is, ezért nem egyenletesen okoz panaszokat.

Primer és szekunder intolerancia

Kétféle laktózérzékenység létezik. Nagyon ritkán előfordul, hogy valaki laktózintoleranciával születik, ezt nevezik a szakemberek primernek. Ez esetben a laktáz enzim már születéskor hiányzik a szervezetből. A szekunder típusnál az intolerancia csak később alakul ki, ennek aztán van több alfaja, attól függően, hogy mikor és mi hozta elő ezt a fajta érzékenységet.

Mit tehetünk?

Ha valaki laktózérzékenységre gyanakszik, minél előbb érdemes kivizsgáltatnia magát, hiszen ha nem kezelik valamilyen módon, a szervezet legyengül. Mindemellett érdemes megfigyelni saját magunkat, és ha szükségesnek érezzük, konzultálni orvossal, illetve kipróbálni a laktózmentes értrendet.

 

Régóta gyanakszik rá, hogy érzékeny lehet a laktózra? Vagy csak kíváncsiságból szeretne kipróbálni laktózmentes ételeket? A Cityfood étlapján mostantól laktózmentes menü szerepel, kóstolja meg, higgye el, nem fog csalódni! Rendelje házhoz finom ételeinket, spórolja meg a főzésre fordított időt!