Melyik uborkát válasszuk?

A nyár idényzöldségeinek egyike az uborka – imádjuk frissen, kovászolva, savanyítva, salátának elkészítve. Sokoldalúan felhasználható zöldség, nagy előnye, hogy magas víztartalmának köszönhetően segít a nyári kánikulában is hidratáltnak maradni. Igen ám, de nem csak egyféle uborka létezik, és aki nem ismeri őket, könnyen elveszhet az uborkák között – vajon melyik jó kovászolni, melyik való salátába? A Cityfood most egy igaz frissítő nyári cikket hoz kedves olvasóinak, melyben sorra vesszük a legnépszerűbb uborkafajtákat.

Fürtös uborka

A fürtös uborkák jellemzően kis méretűek, 12 cm-ig szinte minden hosszúságban elérhetőek. Ezek a fajták méretükből adódóan a legalkalmasabbak arra, hogy savanyítsuk őket. Ide tartozik a kovászolni való uborka is, mely valamivel nagyobb, íze kissé édeskésebb, magjai kifejezetten aprók. Ezeket az uborkákat többnyire kis szőrök borítják, ezeket el kell távolítani felhasználás előtt, de hámozni nem szokás. Leginkább nyáron juthatunk hozzá.

Félhosszú uborka

A félhosszú uborkákhoz tartoznak a 14-16 cm hosszúságú uborkák, melyek héja sötétzöld, nem található rajtuk szőr, és jellemzően kisé megvastagodott a középrészük. Magjuk nagyobb méretű, ezért inkább salátába ajánlott tenni. Hámozni lehet, de nem feltétlenül szükséges. Kifejezetten idényzöldség, csak a nyári hónapukban szokták árulni.

Hosszú uborka

A hosszú uborkát, vagy más néven kígyóuborkát mindenki jól ismeri, hiszen fent említett társaival szemben egész évben hozzá lehet jutni. Természetesen, ami nem nyáron terem, az jó eséllyel melegházból vagy külföldről érkezik, hiszen minden uborkának szüksége van melegre az ideális növekedéséhez. Színe erőteljes zöld, szőr nem borítja, nem szükséges hámozni, főleg ha garantáltan vegyszermentes gazdálkodásból származik. Magja apró, ez a fajta a leginkább alkalmas arra, hogy nyersen fogyasszuk. Szendvicsbe téve, uborkasalátának elkészítve a legjobb frissítő zöldség nyáron.

Tejfölös uborkasaláta, tzatziki, tavaszi saláta, kovászos uborka, csemege uborka, sült húsok friss saláta körettel – csak hogy néhányat említsünk a Cityfood uborkával készített fogásai közül. Nyáron is friss alapanyagokkal, finom ízekkel és házhoz szállítással várjuk kedves megrendelőinket! Látogasson el weboldalunkra, és rendelje meg ebédjét!