Szőlő, te csodás!

Sokaknak azért a kedvenc évszaka a nyár, mert ilyenkor megterem számos hazai friss gyümölcs, melyek zamata és illata utánozhatatlan, nem véletlenül sóvárgunk utánuk egész évben. Ha nyár, akkor barack, dinnye, szeder, egres, nyári körte, alma – és persze szőlő. A szőlő azon szerencsés gyümölcsök egyike, melyek nyártól egészen késő őszig teremnek, fajtától függően. A nyári szőlőnek már szezonja van, ezért érdemes ellátogatni a helyi piacra és beszerezni egy nagy fürt édes szőlőt. A Cityfood most ennek örömére szőlős érdekességeket hoz kedves olvasóinak, tartsanak ismét velünk!

 

  • A szőlőtermesztők megkülönböztetnek csemegeszőlőt és borszőlőt. A csemegeszőlő vékonyabb héjú és magszegény, míg a borszőlőknek kisebbek a szemei, több a magjuk vastagabb a héjuk, és jóval magasabb a cukortartalmuk.
  • Minél hosszabb ideig érik egy szőlő, íze annál édesebb lesz. A szőlőnek sok napfényes órára van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon érni, mégis a mérsékelt égövön érzi magát a legjobban.
  • A friss szőlő rendkívül gazdag vízben, a gyümölcs mintegy 80%-a víz. Mire mazsolává szárad, víztartalma lecsökken 15%-ra.
  • A szőlő egyike a világ tíz legnépszerűbb gyümölcsének az eper, az alma és a narancs mellett. A listán szerepel még a mangó és a banán is, noha előbbit mi magyarok viszonylag ritkán fogyasztjuk.
  • Több mint 8000 szőlőfajta létezik a világon, melyek között találhatunk lila, kék, fekete, piros, zöld, fehér és aranyszínűt is.
  • A szőlő egyike a legősibb természetes gyógynövényeknek, ma is számos gyógyhatása ismert. A kínai népi gyógyászat kígyókat és békákat keverve hozzá különleges gyógyitalt hozott létre szőlőből.
  • A szőlő nem tartalmaz zsírt és koleszterint, emellett magas a K-vitamin tartalma. Kevésbé ismert tény, hogy a szőlő C-vitamin tartalma is említésre méltó, ezért érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe.

 

Akik számára fontos, hogy egészségüket meg tudják őrizni, hasznos lehet a napi édesség iránti vágyat gyümölcsökkel kielégíteni, például szőlővel. Emellett lényeges, hogy étrendünk változatos legyen, tartalmazzon változatos tápanyagokat, melyeket szervezetük hasznosítani tud. A változatos és finom étrend kialakításában segít a Cityfood – csak néhány kattintás, és az egészséges ebéd máris házhoz megy!