Étkezés a várandósság alatt

Várandósnak lenni csodálatos életérzés, ebben az időszakban minden a baba és a mama közös létéről szól, és az édesanya minden erejével azon van, hogy megadja magzatának mindazt, ami a baba egészséges növekedéséhez szükséges. Tudjuk jól, hogy ilyenkor előtérbe kerülnek furcsa ételkombinációk is, amiket a kismama megkíván, de emellett nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan és kellően változatosan étkezzen a várandósság alatt. Ehhez nyújt most egy kis segítséget a Cityfood!

Semmi se maradjon ki!

Nagyon fontos, hogy a terhesség ideje alatt az édesanya minden élelmiszercsoportból fogyasszon rendszeresen. Szükség van ilyenkor teljes kiőrlésű gabonára, friss gyümölcsre és zöldségre, sovány fehérjére, valamint egészséges zsírokra is.

Kiemelt helyen a fehérje

A várandósság ideje alatt napi 75-100 gramm fehérje bevitelére kell törekedni, hogy a baba megfelelő ütemben tudjon növekedni. Ehhez kiváló választás a sovány hús, a baromfi, a hal, a bab, a lencse, a tofu, a diófélék és a tejtermékek.

Fokozott vasigény

A várandósság során nagyon sok kismama küzd vashiánnyal, ami megnehezíti a mindennapokat az édesanyák számára. A vas fontos a vörösvértestek felépítéséhez és az oxigén szállításához, ezért a baba fejlődése során fokozott igény van rá. A természetes vasforrások közé tartozik a vörös hús, a csirke, a hal, a bab, a lencse, a dúsított gabonafélék és a zöld leveles zöldségek.

Kalcium

A kalcium fontos a baba csontjainak és fogainak fejlődéséhez, ezért érdemes figyelni rá, hogy ebből is elegendő mennyiség jusson a szervezetbe. Természetes kalciumforrások közé tartoznak a tejtermékek, a növényi tej, a zöld leveles zöldségek és a tofu.

Elegendő folyadékbevitel

Sok nő túlságosan keveset iszik egy nap folyamán, ami a várandósság alatt számos problémával és veszéllyel jár. Fontos, hogy a terhesség során kellő mennyiségű tiszta vizet igyunk, valamint érdemes korlátozni a cukros italok és a koffein bevitelét.

Kerülni kell bizonyos ételeket

Áldott állapotban nagyon fontos, hogy csak teljes értékű ételeket fogyasszunk, kerüljük a félig nyers húsokat, a magas higanytartalmú halakat, a pasztőrözetlen tejtermékeket, illetve az ízfokozókkal, cukorral és transzzsírokkal teli élelmiszereket.

Ha a babavárás során egyre nagyobb feladat a főzés, ha gyakran nincs már ereje elkészíteni az ebédet, rendeljen egészséges meleg ételt a Cityfoodtól, és készüljön teljes nyugalomban az elkövetkező időszakra! Az ebéd házhoz rendelés életmentő lehet a gyermekágyas időszakban is, amikor minden nyugodt perc aranyat ér!