Mi az a gersli?

Étkezésünket kellően változatossá tenni és időről időre megújítani nem könnyű feladat. A gabonák rendkívül fontos helyet foglalnak el a táplálkozási piramisban, és természetesen az az ideális, ha minél többfélét fogyasztunk, és minél sokoldalúbban tudjuk őket felhasználni. A hagyományos búza mellett érdemes megismerkedni a többi lehetőséggel is, az egyik ilyen az árpa. A gersli, más néven árpagyöngy az árpa számos pozitív élettani hatásával rendelkezik, és nem csak a töltött káposztában mutat jól. A Cityfood bemutatja, mit érdemes tudni róla!

Az árpa

Az árpa a hideg mérsékelt égöv fontos gabonaféléje, mely a legrégebben háziasított gabonanövény is egyben. Krisztus előtt 8000-7000 tájékán már elkezdték termeszteni, közel 40 különböző fajtáját máig felhasználják. Ma már inkább takarmánygabonaként termesztik, de emberi fogyasztása is alkalmas. Termése szemes, melyet árpagyöngyének vagy gerslinek neveznek. Az árpa a sör- és a whiskygyártás fontos alapanyaga.

Élettani hatásai

Az árpagyöngy magas fehérjetartalommal bír, az apró szemek 11-14%-a fehérje, ezen kívül tartalmaz nyomelemeket, vitaminokat és enzimeket is, melyek segítik az emberi test egészséges működését. Az árpa a legnagyobb nyomelem tartalmú gabona, rostanyagaival segíti az egészséges emésztést.

Árpából gersli, de hogyan?

Az árpaszemeket hántolják, tehát külső héjuktól megfosztják, majd méret szerint osztályozzák őket. A tibeti hagyományos hántolási eljárás szerint az árpaszemeket homokkel elkeverik, majd felhevítik, szitálják és megszárítják, ezt követően a héjuk könnyedén leválik. Az eredeti szokás szerint lábbal taposták őket, így hántolták az apró szemeket. Ma már természetesen hantoló üzemben végzik ezt a munkát.

Hogyan használjuk fel?

A gerslivel leggyakrabban sóletben vagy töltött káposztában találkozhatunk, de számos más ételbe is jól illik. Levesbetétnek kiváló, de nagyszerű köret vagy egytálétel is készíthető belőle. Édes, fűszeres kásába is jól illik, ez esetben bogyós gyümölcsökkel szokás tálalni. Érdemes használat előtt beáztatni, mert lassan puhul meg.

Ha kedvet kapott kipróbálni egy finom árpagyönggyel készült ételt, de a hét többi napjára ötlete sincs, ne aggódjon, a Cityfoodtól finom és egészséges ételeket rendelhet önmaga és családja számára! Ebéd házhoz rendelés, a legkényelmesebb megoldás!