Bodzazselé, egy igazi tavaszi különlegesség

Nyílik az illatos bodza, szórja virágporát szerte az országban, és varázsol el vele mindenkit, aki elhalad egy bodzabokor mellett. Készülhet belőle szörp, ivólé, ízesíthetjük vele a limonádénkat, vagy palacsintatésztába forgatva, olajban kisüthetjük ebéd utáni desszertnek. Az illatos bodzavirág sokoldalú és értékes alapanyag, a Cityfood pedig most egy kevésbé ismert felhasználási módját mutatja be kedves olvasóinak: a bodzazselét!

Citrusos, aromás, tortába vele!

Hogy miért érdemes elkészíteni? Mert sokféleképpen felhasználható, és nagyon különleges ízt ad mindennek, amire kenjük, vagy amihez esszük. Kiváló alapanyaga egy finom tortának, a gofrihoz is remekül illik, kenhetjük a reggeli pirítós kenyerünkre vagy akár a palacsintánkra. Elkészítése egyszerű, ráadásul remek gasztroajándék válhat belőle.

Csak a tiszta virág használható!

A bodzavirág begyűjtésénél nagyon fontos, hogy csak tiszta helyről szüreteljük le. A forgalmas út menti bokrok nem megfelelőek, mert a szennyezett levegővel számos káros anyag kerül a virágzatra, amit aztán az áztatás során felhasználunk. Ezért csak tiszta helyről szedjünk virágot, és semmiképpen se mossuk meg, hiszen azzal elveszítjük a bodzavirág lényegét, az értékes virágport.

Hozzávalók:

  • 15 db bodzavirág
  • 2 db bio citrom
  • 2 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 3 ek pektin

A virágokat megtisztítjuk a rovaroktól, majd egy nagyméretű edénybe tesszük őket. Leöntjük a vízzel, belecsavarjuk az egyik citrom levét, a másikat megmossuk, és karikára szelve beletesszük a lébe. A cukrot is hozzáadjuk, elkeverjük benne. Egy napon át pihentetjük az elegyet. Ezt követően a virágokat tiszta kézzel kinyomkodjuk, és belefacsarjuk a lébe a karikára vágott citrom levét. A folyadékot átszűrjük egy szűrőn, majd az egészet felforraljuk. Amint felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a pektint, majd egyet forralunk még rajta. Forrón csíramentesített üvegekbe töltjük, és hűtőben tároljuk.

Ugye, milyen jól hangzik? Már csak a finom palacsinta hiányzik hozzá? Ha kedvet kapott az elkészítéséhez, de az ebéd még sehol, rendeljen házhoz finom levest, főételt vagy desszertet a Cityfoodtól!