Retekcsíra, egy szuperegészséges ennivaló

Az egészséges és változatos étkezés kihívásokkal teli folyamat, melynek elengedhetetlen eleme a nyitottság új ízek és új alapanyagok felé. A gasztrokultúra megállás nélkül bővül, gazdagodik, és a számtalan alternatív megoldás között az otthoni csíráztatás is egyre népszerűbb. Ezek a kis növénykezdemények nem csak egészségesek, de kifejezetten finomak is, feldobják a legegyszerűbb pirítóst is, ezért jó, ha szoros barátságot kötünk velük. A Cityfood e heti cikke a retekcsíráról szól, mutatjuk, miért érdemes megkóstolni!

Értékes tápanyagok

A csírák parányi méretük ellenére rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak. Ezek az apró magból kikelt növénykezdemények tele vannak energiával, és magukban hordozzák mindazon anyagok sokaságát, amelyekre a kifejlett növénynek később szüksége lenne. Magas az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalmuk. Nagyon fontos szerepük van a szervezet méregtelenítő folyamatainak elősegítésében, hiszen segítik az emésztést, és fokozzák a vizelethajtást.

A retekcsíra

A rengetegféle csíra közül a retekcsíra a legelterjedtebb. Az apró retekmagokból kihajtott növénykékben sok kálium, vas és folsav található, valamint A- és B-vitamin. A retekcsíra bekerült a természetes antibiotikumok közé, remekül támogatja az immunrendszer egészséges működését. Természetes nyákoldó hatással rendelkezik, ezért a téli, megfázásos időszakban, amikor amúgy is hiányt szenvedünk friss vitaminokban, nagyon jó, ha kéznél van.

Érdekes íz

A legtöbb csíra íze enyhén kesernyés, azért a gyerekek kevésbé szokták őket kedvelni. Ez alól a retekcsíra sem kivétel, éppen ezért inkább ételeink kiegészítésére javasolt fogyasztani, nem pedig önmagában. Nagyon jól illik a krémlevesekhez feltétként, a salátákat feldobja, és még egészségesebbé teszi, de a reggeli pirítósra szórva is kiváló. Az avokádókrém vagy a hummusz nagyon finom vele, érdemes kipróbálni. A kissé unalmassá vált szendvicset is kiegészíthetjük vele, és máris egy egészséges tízóraiban lehet részünk.

Aki tehát valami újra vágyik, ami még egészséges is, az kóstolja meg a retekcsírát, vagy tegyen egy próbát a Cityfooddal. Számunkra nagyon fontos, hogy minden megrendelői igénynek megfeleljünk, ezért a V1-VM sorokban található Vitálkonyha fogások szénhidráttartalmát 30-50%-kal csökkentettük. Ezen ételeinket cukor helyett steviával édesítjük. Csak néhány kattintás, és futárunk már viszi is az egészséges ebédet otthonába!