Márton nap, az ősz ünnepe

A szokatlanul meleg október után közeleg a november, melynek legfontosabb napja november 11-e, vagyis Márton napja. 2023-ban e jeles nap szombatra esik, ami nem is lehetne ideálisabb, hiszen hétvégén könnyebben összegyűlik a család apraja-nagyja egy bőséges lakomára. A nagy családi ebédek hagyománya kiveszőben, pedig a mai rohanó világban különösen fontos lenne, hogy időnként összejöjjünk, beszélgessünk egy jót a finom ebéd mellett, ahogyan régen is tették őseink. Hogy mi legyen az ebéd? Csakis liba, mindenféle formában!

Felkészülés a télre

Az első Márton napi libás lakomáról szóló írásos emléket 1171-re datálják. Ezen a jeles napon amellett, hogy Szent Márton jótetteiről emlékeztek meg elődeink, elbúcsúztatták a termékeny nyarat és az őszt, valamint felkészültek a hosszú télre. Kezdetét vette a téli kényszerpihenő, ebben az időszakban kapták meg a cselédek az éves bérüket, ilyenkor vágták le a meghízott libákat. A betakarítás, az elraktározás megtörtént, ezt ünnepelték meg az adventi böjt előtt egy nagy közös lakomával, a frissen levágott libából készült ételekkel és az újborral, amit ilyenkor volt szokás először megkóstolni.

Libaleves lúdgége tésztával

A húsleves a leghagyományosabb hazai leves, a legtöbb családban máig az ünnepek elengedhetetlen kísérője. A régi időkben a frissen levágott jószág minden ehető részét hasznosították, melyre kiváló megoldás volt a húsleves. A liba lába, nyaka és egyéb olyan csontos részei, melyeket sütni nem érdemes, a legjobb alapanyagai a levesnek. Hozzá pedig csakis lúdgége tészta illett, amit a nagymamák és a szorgos édesanyák saját maguk készítettek el.

Márton-napi libasült

Libasült, párolt lilakáposzta és törött krumpli – ez a hagyományos Márton-napi lakoma főfogása. A tanyasi hízott liba saját zsírján sült, húsa a sütés során omlóssá, puhává és szaftossá vált, bőre ropogósra pirult. A régi idők hagyománya szerint a sültből a család feje, a férfi választott először magának, őt illette a legfinomabb falat. Utána következett az édesanya, majd a gyermekek. Természetesen a liba értékes máját is elkészítették, ami a libatömés miatt jókorára hízott.

Hogy ezután mi következett? A kemence mellett egy kis pihenés, beszélgetés, hiszen ennyi finomság után megmozdulni is nehéz. Kemence ugyan már kevés helyen található, de a klasszikus Márton-napi fogásokról azért nem kell lemondanunk. Ha nincs idő elkészíteni, rendelje házhoz őket a Cityfood konyhájáról! Válasszon a Cityfood Márton-napi kínálatából, és ünnepeljen együtt a család!