Vadrizs, az egészséges alternatíva

A rizs az egyik legnépszerűbb köret hazánkban, esszük szinte mindenhez: húsok mellé, zöldségekkel keverve, rizottónak elkészítve, de még süteményként is. Egy baj van csak vele, hogy nehezen illeszthető be a fogyókúrás étrendbe, az egészséges és változatos táplálkozás csak kis mennyiségben engedi meg fogyasztását. Mit tehet, aki mégis rizst kíván? A megoldás egyszerű: a hagyományos köret zöldségekkel és vadrizzsel vegyítve máris teljes értékű ebédet alkot. Ez utóbbi egy igazán különleges alapanyag, erről szól a Cityfood e heti cikke!

Rizs is, meg nem is

A vadrizs elnevezés valójában igen megtévesztő, hiszen annak ellenére, hogy a hagyományos rizshez hasonlóan a perjefélék családjába tartozik, valójában nem rizs. Bár közeli rokonok, ez az érdekes alapanyag inkább nevezhető fűfélének, amely vízben érzi jól magát, kis tavakban, sekély vizű patakokban, mocsarakban él, a vadrécék egyik legkedvesebb tápláléka. Begyűjtése csónakokkal, kenukkal történik, a növényt nem húzzák ki a vízből, csupán belehajlítják a kenuba, majd kisebb botocskákkal kiütögetik az érett magokat belőle, a betakarítás tehát teljesen kézi művelet.

Értékes tápanyag

A vadrizs hazánkban csak az elmúlt évtizedekben kezdett ismertté válni, noha a világ számos részén rendszeresen fogyasztják. A megszárított magokat egészben árusítják, így kell elkészíteni is. Fehérjében, rostban és aminosavakban gazdag alapanyag, emellett nagyon alacsony a zsírtartalma és teljesen gluténmentes. Található még benne kálium, foszfor, tiamin, riboflavin és niacin. Tápértéke magas, és a szervezet méregtelenítő folyamataiban aktívan részt vesz.

Különleges íz

A vadrizsnek olyan erőteljes az íze, hogy nem is ajánlott önmagában fogyasztani. Füstös aromával és dekoratív megjelenéssel rendelkezik, ezért nagyon jól illik kevert ételekbe. Főzési ideje jóval hosszabb, 30-40 percet is igénybe vesz. Nem ragacsosodik össze, megfőve is pergő marad. Nagyon jól illik mindenféle húshoz, zöldséghez, a tejszínes és sajtos szószokhoz.

Ha mostanra Ön is kedvet kapott a megkóstoláshoz, de most pont nincs ideje nagy főzőcskézésbe fogni, rendelje házhoz a Cityfood kínálatából! Olaszos tepsis csirkemell zöldséges vadrizzsel – ezzel a fogással nem csak jóllakik, de az egészségéért is sokat tesz. A változatos étrend fenntartásához emellett jó szívvel ajánljuk Vitálkonyha fogásainkat, melyek nem csak finomak, de egészségesek is. Keresse a V1-VM sorokban található ételeket a Cityfood étlapján!