A szilveszteri pezsgő

Mitől ünnep az ünnep? Attól, hogy ilyenkor együtt a család, nagy beszélgetések zajlanak, fogynak a finom ételek-italok, és persze a sok évszázados tradícióktól, melyek generációról generációra öröklődnek, és segítenek kicsit lassítani, megállni, megélni közösen a pillanatot. A közelgő szilveszter a számvetésről szól, az elmúlt év elengedése, és az új esztendő köszöntése mindannyiunk közös feladata, ehhez pedig elengedhetetlen a pontban éjfélkor történő pezsgős koccintás. De vajon miért éppen pezsgővel kívánunk boldog új esztendőt? Erről szól a Cityfood szilveszteri cikke, tartson velünk, köszönjünk el együtt 2023-tól!

Enni és inni a jólétért

Az óév utolsó napján, majd az azt követő január elsején minden az evésről és az ivásról szól. A néphagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor bőségesen kell mindenből fogyasztani, hiszen akkor a következő év is bőséges lesz, tele minden jóval. Gazdagság, egészség és szeretet vár azokra, akik sok malacsültet, rántott halat, lencsét és mákos gubát esznek. És persze akik finom pezsgővel koccintanak, amikor az óra éjfélt üt.

Egy igazán előkelő ital

Nem véletlenül pezsgő kerül ilyenkor az asztalra, hiszen mióta létezik, az előkelőség, a finomság, a gazdagság szimbóluma. A véletlennek köszönhető feltalálása után a hosszú elkészítési folyamat miatt olyan értékes volt, hogy csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, igazi presztízs italnak számított. Később ez változott, manapság szinte minden ember hozzájuthat, de előkelő mivoltát máig őrzi, és legnagyobb ünnepeink fontos kísérője. Nem csak a szilveszter elmaradhatatlan kiegészítője, de az esküvők sem telhetnek el pezsgős koccintás nélkül.

Egy réges-régi hagyomány

Mióta szokás az új esztendőt pezsgős koccintással köszönteni? A hagyomány az 1500-as évekig nyúlik vissza, igaz, akkor még csak a tehetősebb rétegek engedhették meg maguknak, hogy ilyen különleges, buborékos alkoholos italt fogyasszanak. Az igazi áttörés az 1800-as években történt, amikor is az évi pezsgőfogyasztás a korábbi 300 ezer palackról 20 millióra ugrott. A 19. századra az éttermek és a kávézók marketingjének köszönhetően mindenkihez eljutott, hogy pezsgőt inni nem csak előkelő, hanem jó is.

A Cityfood nagyon boldog új évet kíván minden kedves megrendelőjének! Köszönjük az egész éves bizalmat, és várunk mindenkit az új esztendőben is, finom ételekkel, megújuló menüvel és persze házhozszállítással, hogy az egész család jóllakhasson velünk.