Burrito, avagy mit keres a szamár a tányéron?

Nem sok nemzet konyhájának sikerült olyan népszerűségre szert tennie, hogy bárhová megyünk a világon, mindenhol megtaláljuk jellegzetes ételeiket, a mexikói azonban kétségkívül közéjük tartozik. Taco, quesadilla, tortilla, empanada, enchilada – hogy csak néhányat említsünk a legnépszerűbbek közül, no és persze legújabb cikkünk főhőse, a burrito. A Cityfood most ez utóbbiról gyűjtött össze néhány érdekességet, tartson velünk ezen a héten is!

Kis szamár

A burrito a spanyol „burro” szó kicsinyítő képzős alakja, szó szerinti jelentése pedig az, hogy „kis szamár”. A népszerű, tortillába tekert étel onnan kapta a nevét, hogy a régi időkben a szamarak hátára textilbe tekerve pakolták fel a holmikat, ugyanúgy, ahogyan a burritóba beletekerik a töltelékeket. Úgy szól a fáma, hogy egy Juan Méndez nevű utcai árus nevezte el így a 20. század elején, mert mindig szamárháton hozta-vitte a húsos falatokat. Aligha sejtette, hogy száz évvel később az egész világon ezt a nevet fogják használni.

Út a világhír felé

Mexikó határait a két világháború között lépte át a burrito, és az USA-ban először egy El Cholo nevű Los Angeles-i spanyol kávéház étlapján tüntették fel az 1930-as években, majd nem sokkal később szerepelt egy mexikói recepteket összegyűjtő kiadványban is. A század második felében a mexikói konyha remekei eljutottak Európába és más kontinensekre is, a burrito pedig meghódította a világot.

Kreatív megoldások

A hagyományos burrito búzalisztből készült tortillába tekert babból, sertés- vagy marhahúsból, valamint chiliből, sajtból és salsa szószból áll. De akárcsak a pizza vagy a hamburger esetében, a burritóból is szinte minden nemzet elkészítette a saját verzióját, ennek megfelelően létezik belőle sushival töltött, vegán, tintahalas, sőt még csokoládés változat is.

Ugye milyen jólesne egy finom burrito? Csak egy kattintás a Cityfood étlapján, és ételfutárunk máris házhoz szállítja a mexikói konyha talán legismertebb képviselőjét. Kínálatunkban kapható csípős, csirkehúsos és marharaguval készített változat is. Jó étvágyat hozzá!