Tésztamustra

  • |

A tészta az alapélelmiszerek között foglal helyet, és számos híresen nagy tésztafogyasztó nemzet él a földön. Mi, magyarok is szeretjük a tésztát, mindenféle formában esszük: sósan, édesen, töltve, szósszal nyakon öntve. Ezen a héten a Cityfood a töltött tészták nyomába ered, sorra vesszük, melyik nemzet mivel és hogyan tölti meg tésztáit. Tartson velünk, ismerje meg a raviolit, a tortellinit és sok más társukat.

 

Magyarország

Szilvás gombóc: hazánkban nincs olyan ember, aki ne ismerné a szilvás gombócot, gyerekkorunkban igazi sztár volt a menzán. Nagyanyáink még otthon gyúrták a főtt, törött krumpliból és lisztből, tojásból összeállított tésztát, amit aztán fahéjas cukorral megszórt, édes szilvával töltöttek. Később aztán megjelentek a kakaós gombócok is, azoknak pedig egyik gyerek sem tudott ellenállni.

Derelye: a derelye tésztája egészen hasonló, de a töltéke és a formázása más. Édes túró vagy sűrű szilvalekvár a töltelék, a tésztát pedig derelyevágóval vágják rombusz alakúra. Kifőzés után zsemlemorzsa bundát kap, és jöhet rá a cukrozott tejföl. Ma már szinte mindenki a mirelit változatra voksol, azt ugyanis csak gyorsan ki kell főzni forró vízben, és máris kész van.

 

Olaszország

Tortellini: kör alakú tésztalapra kerül a töltelék, majd félbehajtás után az ujjunkra tekerve nyeri el érdekes alakját. Szokás tölteni zöldségekkel, sonkával, darált hússal, kifőzés után pedig akkor a legfinomabb, ha sűrű sajtszósszal van leöntve.

Ravioli: a ravioli annyiban különbözik a tortellinitől, hogy négyszögletes a formája, a tölteléke pedig középen található. Szintén szokás tölteni hússal, zöldségekkel vagy sajttal, és a szószt sem ajánlatos elfelejteni.

Cannelloni és conchiglioni: ezek a jellegzetes, nagyméretű, olasz tészták nincsenek bezárva, mint a tortellini vagy a ravioli, hanem nyitottak, megtöltés után kell őket folyós mártással készre sütni egy tűzálló tálban.

 

Oroszország

Pelmenyi: a kör alakúra vágott tésztát erősen fűszerezett hússal töltik meg, majd félbehajtják, és csücskét összefogva zárják be. Miután kifőzték, vajas-kapros-tejfölös mártással tálalják.

Pirog: a pirog egy töltött kelt tészta, amelyből létezik gombás és húsos változat. Töltés és formázás után sütőben sütik készre.

 

Kína

Gőzgombóc: a kínaiak egyik legalapvetőbb étele a gőzgombóc, amelyet batyu formájúra tekernek össze, és víz helyett vízgőzben készítenek el egy bambuszból készült párolóedény segítségével. Tölteléke erősen fűszerezett, a nálunk kevésbé ismert koriandermag adja különleges ízét.

 

Ha Ön is megkívánt egy adag finom tésztát, ne késlekedjen, válassza ki a Cityfood kínálatából azt, amelyik a legjobban tetszik. Rendelje meg néhány kattintással, és mi házhoz szállítjuk! Cityfood – jót jó áron, minden körülmény ellenére!