Naspolya, te édes

Ki tudja, mi az a naspolya? Bizony, egyre kevesebben ismerik, az elmúlt évtizedekben ugyanis eltűnt a hazai kiskertekből és piacokról, már szinte csak elvétve lehet ezzel a különleges gyümölccsel találkozni. Kertészetekben is inkább díszfaként árulják, hiszen fehér virága igen dekoratív, dús lombja pedig nagyon jó árnyékot ad. Gyümölcse kellően érett állapotban krémes és édes, de nem mindegy, hogy mikor szüreteljük és fogyasztjuk. A Cityfood e heti cikke erről a különleges gyümölcsről szól – mutatjuk, mit érdemes tudni a naspolyáról!

Fa vagy bokor?

A naspolya kisméretű fa, de tőről elágazó bokor is lehet, mérete általában 4-6 méter. Széles és alacsony lombkoronája nagyon jó árnyékot ad, ezért kiskertekbe érdemes telepíteni. Fehér, májusban nyíló nagyméretű virágai gyakran duplán helyezkednek el, virágzáskor a fa nagyon szép látványt nyújt.

A termésről

A naspolya öntermékeny faj, a kemény almatermés a vackorból fejlődik ki, a csúcs besüllyedt, melyet öt csészelevél maradvány díszít. A termés kezdetben halványzöld színű, majd később bebarnul. Utánérő faj, így még éretlen állapotban érdemes leszedni, majd szépen kiterítve tárolni és érlelni. A fáról frissen leszedett termés még élvezhetetlenül fanyar.

Mikor szüreteljük?

A naspolya szüretelési idejét nem könnyű eltalálni. Október végén esedékes, amikor már van egy kis dér reggelente. A naspolya akkor lesz igazán édes, ha a reggeli dér egyszer-kétszer megcsípi, tehát reggelente már vannak talaj menti fagyok. Az viszont nem jó, ha rendszeresen fagy éri, ezt megelőzően kell leszedni és száraz helyen beérlelni.

Melyik része fogyasztható?

Ha a naspolya már elkezdett meglágyulni, belseje barnás színűvé és krémessé vált, akkor ehető. Magjai kemények, így azok emberi fogyasztása nem alkalmasak, és a héja sem. A krémes belseje rendkívül magas C-vitaminban, így leginkább nyersen ajánlott fogyasztani, de magas pektintartalma miatt lekvár és zselé is készíthető belőle.

A változatos étkezéssel nagyon sokat tehetünk egészségünk megérzéséért, a rendszeres friss gyümölcs és zöldségfogyasztás ugyanolyan fontos, mint a meleg ebéd. Ha utóbbit nehezen tudja megoldani a dolgos hétköznapok során, bízza a dolgot a Cityfoodra! Mi megfőzzük és házhoz visszük a legfinomabb fogásokat. Tegyen velünk egy próbát, rendelje meg ebédjét a Cityfoodtól!