Jön a hideg, elő a savanyú káposztát!

A téli hideg időjárás számos kihívás elé állítja az emberi szervezetet, egyrészt meg kell küzdeni a kinti hideg, szeles, olykor csapadékos időjárással és a levegőben található kórokozókkal, másrészt ilyenkor sokkal nehezebb friss, hazai zöldségekhez, gyümölcsökhöz jutni. Ebből következően a változatos étkezést is nehezebb biztosítani, ezért ilyenkor jól jön, ha tudjuk mely idényzöldségekre és gyümölcsökre számíthatunk. Most éppen az őszi alma, a naspolya, a körte szezonja van, de a sült tök és a káposzta is ilyenkor kerül előtérbe. Utóbbi bármilyen formába fogyasztva hasznos szervezetünknek – a Cityfood e heti cikke ezúttal a savanyú káposztáról szól!

A savanyítás áldásos hatásai

A hagyományos savanyú káposzta erjesztéssel készül, amelynek során a cukrok átalakulnak szerves savakká, a baktériumok elpusztulnak, és különféle probiotikumok keletkeznek. Nagy előnye, hogy a savanyítási eljárás alatt a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. A savanyú káposzta emellett A- és B-vitaminban is gazdag, valamint kálium, kén, vas, klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód található benne.

Szervezetünk hálás lesz érte

Amellett, hogy a téli étkezésünket színesíti, a káposztafogyasztás számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Segít a bélflóra egyensúlyát fenntartani, illetve ha az sérült, akkor helyreállítani, valamint tisztítja a bélrendszert, főként a vastagbelet. Ezenkívül támogatja a máj egészséges működését, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a magas koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint antioxidáns tartalmának fontos szerepe lehet a rákmegelőzésben.

Fogyókúrázóknak erősen ajánlott

A savanyú káposzta fentebb felsorolt előnyei mellett nagyszerűen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is, hiszen kifejezetten alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, ráadásul egyáltalán nem tartalmaz zsírt. Mivel rostban gazdag élelmiszer, gyorsan eltelít, ezért hamarabb jóllakottnak érezhetjük vele magunkat. Savanyúságként is fogyaszthatjuk, de jól illik a rakott ételekbe, levesekbe, szaftos-húsos ételekbe.

Ha azt már tudja, hogy mit fog venni legközelebb a zöldséges boltban vagy a piacon, de a jövő heti menüre ötlete sincs, tegyen egy próbát a Cityfood finom ételeivel! Rendelje őket házhoz, lakjon jól velünk az egész család, Ön pedig pihenjen egy kicsit, élvezze a kellemes őszi napokat!