Három kevésbé ismert dióféle

A dió fontos alapanyaga a magyar konyhának – a pozsonyi kifli, a bejgli, az aranygaluska vagy éppen a hókifli mind elképzelhetetlen lenne nélküle. Sajnos évek óta egyre nagyobb probléma a hazai rossz diótermés okozta rendkívül magas ár, ezért nem könnyű manapság dióbélhez jutni. De vajon mi a helyzet a többi diófélével? Bizony vannak alternatívák, számos olyan értékes olajos mag létezik, amellyel érdemes közelebb barátságot kötni. A Cityfood most ezek közül mutat be hármat kedves olvasóinak!

Kesudió

A kesudió nálunk is egyre elterjedtebb, egészséges nassolnivaló, szeretjük natúran és sózva egyaránt. Ez az értékes dióféle egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek támogatják a szervezet egészséges működését. Ásványi anyagaival, mint a réz, a magnézium, és a mangán az immunrendszert erősíti, emellett egyik legnagyobb előnye az, hogy a diófélék között ennek van a legkisebb kalóriatartalma. Nagy mennyiségű rost és fehérjetartalma miatt eltelít anélkül, hogy hizlalna, ezért a fogyókúrás étrend rendkívül hatékony támogatója.

Brazil dió

A brazil dió igazi óriás dióféle. Sima, vajas állaga és semleges íze van. A leginkább arról ismert, hogy rendkívül magas szeléntartalmával az egyik legjobb pajzsmirigy támogató étel. Magas az ásványi anyag tartalma, és sok magnézium, réz, mangán, foszfor és cink található benne. Fontos tudni, hogy ebből a dióféléből nem szabad túl sokat fogyasztani, az ajánlott napi mennyiség csupán két, esetleg három szem. Ehetjük magában, de alkalmas sütésre és főzésre, sőt, aszalt gyümölcsökkel keverve is megállja a helyét.

Makadámdió

A makadámdió kissé édeskés ízével az egyik legkedveltebb dió világszerte. Rendkívül kemény külső héja miatt a feltörése nehézkes, csak egy kifejezetten erre a célra gyártott eszközzel lehet hozzájutni magához a terméshez, részben ezért olyan borsos az ára. Tele van egészséges zsírokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint a vas, kalcium, cink, magnézium, réz, foszfor és kálium. Remekül illik édes süteményekbe és müzlikbe.

Ha Önnek is fontos az egészsége, és már az egészségtelen édességek gondolatától is bűntudata van, érdemes otthon tartani néhány diófélét, némi asztalt gyümölcsöt és persze friss gyümölcsöt is. A Cityfood Vitálkonyha menüjével az egészségtudatos, fogyni vágyó megrendelőknek kedveskedik, így a meleg ebéd kérdését is könnyedén meg lehet oldani. Rendelje meg ebédjét, futárunk pedig házhoz szállítja!