Székelykáposzta március 15-re

Sok olyan étel van, aminek az elnevezése kissé megtévesztő – a székelykáposzta pont ilyen.  Biztosan sokan hiszik azt, hogy ez a finom, húsos, savanyú káposztás étel klasszikus erdélyi fogás, ami jogos feltételezés, hiszen Romániában kedvelt étel a savanyú káposzta. Ezzel szemben a valóság az, hogy nem csak, hogy nem erdélyi az étel, de arrafelé még csak nem is ismerik. Igazi magyar fogás, a székely elnevezés mögött pedig Székely József, Petőfi Sándor barátja és egy kedves történet rejlik. Nemzeti ünnepünk közeledtével a Cityfood ennek a gazdag ételnek a történetet kutatja fel, tartson ismét velünk, emlékezzünk meg együtt nemzeti hőseinkről!

Petőfi és a barátja

Petőfi Sándort senkinek nem kell bemutatni, nem így kedves barátját, Székely Józsefet. Míg előbbit mindenki ismeri, utóbbi neve szinte teljesen feledésbe merült, noha az egykori Pest megyei főlevéltárnok korábbi állását letéve írni kezdett, íróként azonban nem sikerült bekerülnie a köztudatba, de más módon igen. A két művészember jó barátságot kötött, sok időt töltöttek együtt, szerették a finom ételeket és a jó vendéglőket, mint amilyen az Aranysas volt. Így aztán nem is meglepő, hogy a székelykáposzta útja is innen indul, egy vendéglőből.

Az egyik történet

A székelykáposzta történetének felkutatása során két verziót is találhatunk. Az egyik szerint Petőfi és Székely József egyszer csak beállított az Aranysas nevű étterembe, és csodák csodájára, nem tudtak nekik semmit sem felszolgálni, a konyhában már csak pörkölt és egy kevés párolt savanyú káposzta árválkodott. A szakács gyorsan összeöntötte őket, bízva benne, hogy a végeredmény ízleni fog a vendégeknek.

És a másik

A sietős szakács megoldása kedves történetnek tűnik, de egyes kutatók azt mondják, az eset egy kicsit máshogyan történhetett. Székely József unalmas esti óráiban kitalált egy érdekes ételt: paprikás, tejfölös lében főtt sertéshús némi savanyú káposztával vegyítve. Másnap már rohant is Petőfivel az Aranysasba, és előadta ötletét a tulajdonosnak. Az rácsapott az asztalra, és azt mondta: „holnap”. A holnap elérkezett, a káposzta és a hús pedig már rotyogott is a fazékban.

A siker vitathatatlan

Akármelyik verzió is igaz, a lényegen nem sokat változtat, az étel nagy sikert aratott, máig szeretjük, nemzeti ételként tartjuk számon. Készülhet sertéshúsból, csirkemellből, ki miből szereti, a lényeg a szaftos lé és a káposzta enyhe savanyúsága. Egy szelet friss kenyér kíséretében mennyei ebédben lehet részünk.

Székelykáposzta csirkemellből, Borjúpaprikás, Mátrai borzaska, Házi rakott burgonya – csak hogy néhányat említsünk március 15-i, ünnepi fogásainkból. Csütörtöki kiszállítással házhoz szállítjuk a finom ebédet, így lesz ideje egy kis időt tölteni a családdal a hosszú hétvégén! A Cityfood ételfutáraira mindig számíthat!